Megkezdheti a DDR5 erőltetését az Intel

Corsair DDR5 memória
Vágólapra másolva!
Az idei processzorai még biztosan támogatni fogják a DDR4-et is.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel az Alder Lake termékcsaláddal az Intel bevezette a fogyasztói piacra a DDR5 memóriát. Az efféle átmeneti időszakokban megszokott módon a 12. generációs Core processzorai és a hozzá tartozó lapkakészletek továbbra is támogatják a DDR4-et, így a platform köré új számítógépet építeni kívánók maradhatnak a könnyen elérhető és olcsó típusnál.

Corsair DDR5 memória Forrás: Corsair

A DDR5 magas ára és limitált elérhetősége miatt a helyzet idén sem fog megváltozni, az ősszel érkező Raptor Lake processzorcsalád és a mellé járó 700 Series alaplapi chipkészletek továbbra is használhatóak lesznek DDR4-gyel. Viszont a TechPowerUp exkluzív értesülései szerint az Intel arra kezdte sarkallni az alaplapok gyártóit, hogy a következő generációs chipsetekkel szerelt termékeik zöme már DDR5 memóriákat fogadjon, kezdjék meg a DDR4-től való búcsúzást.

Ez feltehetően az érintett cégek számára sem az ördögtől való, hiszen jelentős pluszmunkát okoz számukra, hogy egyszerre kénytelenek DDR4 és a DDR5 foglalatos alaplapokat tervezni és támogatni.

Kapcsolódó érdekesség, hogy a Raptor Lake család elméletileg már a DDR5-5600 szabványt is ismeri, az Alder Lake család hivatalosan csak 4800 MHz órajelig kezeli az új típusú memóriát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!