Visszatérnek Európába a Nokia mobilok

hmd global nokia 1.4 android okostelefon
Nokia 1.4
Vágólapra másolva!
Letiltja a kifogásolt technológiákat az okostelefonjaiban a HMD Global.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt több európai országban is befejezte a legtöbb mobiljának forgalmazását a finn HMD Global, csak az idén piacra dobott készülékei vásárolhatóak meg. A rejtély megoldására gyorsan fény derült, a VoLTE-szabvánnyal kapcsolatos szellemi tulajdonokat birtokló VoiceAgeEVS szabadalmi pert indított a vállalat ellen, bírói döntés hatására pedig a gyártónak fel kellett függesztenie az érintett Nokiák forgalmazását.

A kép csak illusztráció Forrás: HMD Global

A GSMArenának időközben kiküldött tájékoztatásában a HMD Global azt állítja, hogy tervei szerint hamarosan mindegyik még forgalmazni kívánt régebbi készüléke újból elérhető lesz az érintett piacokon, szoftverfrissítések segítségével le fogja tiltani azokon a problémás technológiákat. Semelyik sem kritikus fontosságú a hétköznapi működés szempontjából, a meglévő ügyfelek és jövőbeli vásárlók vélhetően semmilyen különbséget sem vesznek majd észre, a VoLTE szabvány opcionális részeihez tartozó dolgokról van szó.

A HMD Global állítása szerint a felperesnek kötelessége volna a problémás szabadalmakat fair, észszerű és nem diszkriminatív (FRAND) feltételek mellett biztosítania, ám véleménye szerint az indokolatlanul magas licencdíjakat követel, így nem hajlandó tárgyalótermen kívül rendezni az ügyet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!