Segítheti a bűnözőket az NVIDIA hackje

hacker Feltörték Vivien gyilkosának Facebook-oldalát
Vágólapra másolva!
Továbbra is használható driverek aláírására egy régi tanúsítványa.
Vágólapra másolva!

Az NVIDIA hálózatába nemrég betört LAPSU$ hackercsoport folytatta az elmúlt napokban a kilopott információk lassú szivárogtatását, a nyilvánosságra hozataluk elkerülése érdekében azt követeli a vállalattól, hogy tiltsa le a legújabb GeForce videókártyáiban a kriptobányászat mesterséges lassítását.

A kép csak illusztráció Forrás: Thinkstock

A csoport most kiszivárogtatott egy ténylegesen kellemetlen állományt, napvilágra került az NVIDIA egy meghajtószoftverek digitális aláírására használható tanúsítványa. Ugyan ez már 2014-ben lejárt, de visszafelé kompatibilitási okból minimális manipulációval a Windowsok hajlandóak elfogadni a segítségével aláírt szoftvereket.

A Microsoft vizsgálja a helyzetet, állítása szerint a legjobb tudása szerint meg fogja védeni az ügyfeleit az esetleges fenyegetésektől, feltehetően egy Windowsokhoz kiadott frissítéssel manuálisan letiltja majd az elfogadását. Emellett a tanúsítvány elszabadulásának hírére a vírusirtók készítői is reagáltak, a nagynevű cégek megoldásai már mind karanténba helyezik a vele aláírt állományokat.

Ennek megfelelően a naprakész számítógépeken valószínűleg nem fog problémát okozni az incidens, de vállalati és ipari környezetekben üzemelő egyes PC-ken már kockázatot jelenthet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!