Megjavulnak Windows 11 alatt az AMD processzorok

amd ryzen 3600 processzor cpu
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A kezdetek óta érthetetlen és bosszantó akadozásra panaszkodnak az ügyfelek.
Vágólapra másolva!

A támogatott Intel processzoros számítógépeken tipikusan a vártnak megfelelően működik a Windows 11, azonban az AMD Ryzen központi egységes asztali PC-k gazdái a kezdetek óta teljesítménybeli gondokról panaszkodnak, a gépeik használata során bosszantó akadozásokat tapasztalnak.

A kép csak illusztráció Forrás: cebbi / Pixabay

Az AMD most végre megerősítette, hogy a hibajelenséget a Ryzen processzorokba integrált TPM biztonsági áramkör okozza, időnként nem működik az elvárt módon a chip és a Windows közti adatkommunikáció. A hibajelenség a Windows 10-et is érinti, azonban széles körben csak a Windows 11 kiadása után vált ismertté, hiszen az utóbbi megköveteli a TPM használatát, így tömegek voltak kénytelenek aktiválni az alaplapjuk UEFI (BIOS) rendszerszoftverében az addig kikapcsolt lapkát.

Az AMD szerint átmeneti megoldásként a vevők rádughatnak az alaplapjuk megfelelő csatlakozójára egy dedikált TPM chipet, de az integrált és a dedikált hardver közti váltás előtt győződjenek meg róla, hogy nincs aktiválva a Windowsban a BitLocker. A helyzet megoldásán dolgozik a cég, sajnos az alaplapi UEFI (BIOS) rendszerszoftvert kell majd frissíteni a hibától való megszabaduláshoz, ami kihívást jelenthet a kevésbé műszaki beállítottságú számítógépezők számára.

Az alaplapok gyártói várhatóan májustól kezdve tudják majd elérhetővé tenni a javított, már az AGESA V2 ComboPI 1.2.0.7 mikrokódra épülő UEFI-frissítéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!