Több hasznot húzna a képek alapján történő keresésekből a Google.

A Google keresőmotor talán legjobb másodlagos funkcióját a kép alapján történő keresés jelenti, a segítségével meg lehet találni nagyobb felbontásban a kiválasztott képet, vagy éppen listázhatóak az adott képet használó webhelyek. A lehetőség emberemlékezet óta könnyen elérhető volt magából a Chrome böngészőből, egy webhelyen látott képre a jobb egérgombbal kattintva csak ki kellett választani a képkeresési opciót a megjelent menüből.

Lecserélte a Chrome megszokott képkeresőjét a Lens szolgáltatásra a GoogleForrás: Origo

Most teljesen váratlanul a vállalat egy szerveroldali kapcsolással változtatott a működésen, a megszokott képkereső helyett az említett opció már a Google Lens segítségével keres rá a kijelölt képre. A Lens-t elsősorban arra találták ki, hogy objektumfelismerés segítségével hirdetéseket jelenítsen meg, azaz ha mondjuk a netező meglát egy neki tetsző kabátot egy fotón, akkor a Lens képes lehet megtalálni azt a webshopok kínálatában, vagy hasonló ruhadarabot ajánlhat.

A régi képkeresési opció visszaállítására nincs lehetőség, azonban a Chrome mellett a többi népszerű böngészőhöz is elérhető Search by Image kiegészítővel visszatehető a szimpla képkeresés a Chrome jobb egérgombos menüjébe. A beépülő használatának további előnye, hogy a Google sajátján kívül számos másik képkereső szolgáltatást is támogat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!