Javították az új Windowsok adatvédelmi hibáját

számítógépezés iroda monitor home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az alaphelyzetbe állítás után elérhetőek maradhattak az előző felhasználó állományai.
Vágólapra másolva!

Két hete súlyos hibára derült fény a tavaly ősszel kiadott Windows 10-ben és a Windows 11-ben, a számítógép alaphelyzetbe való visszaállítására kitalált gyári funkció a látszólag sikeres lefutása ellenére felhasználó állományokat hagyott a gépek háttértárain, amelyeket aztán a fájlkezelőn keresztül szabadon böngészhették a PC-hez később hozzájutók.

A kép csak illusztráció Forrás: RAEng_Publications / Pixabay

Az otthoni és céges felhasználók számára is rendkívül nagy adatbiztonsági kockázatot jelentő problémát a márciusi hibajavító kedden orvosolta a Microsoft. Állítása szerint a OneDrive-ban tárolt felhasználói fájlok helyi másolatai lehettek érintettek az ügyben, a rendszerekhez a héten megérkezett összegző frissítések telepítését követően indított alaphelyzetbe állításokat már nem érinti a gond.

Viszont kellemetlenség, hogy amelyik számítógépen a hiba miatt rajta maradtak a korábbi felhasználó adatai, azok esetében a javítás telepítését követően egy hetet is igénybe vehet a fájlok köddé válása. A Microsoft szerint a manuális törlésük persze megoldható, plusz a Windows Update hibaelhárító futtatásával is kikényszeríthető az adatállományok azonnali megsemmisítése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!