Nincs Windows 11 a vállalati PC-k harmadára

home office számítógépezés irodai otthoni munka windows 10
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy részük elméleti síkon nagyobb háttértárral menthető volna.
Vágólapra másolva!

A Windows 11 biztonsági okból megemelt hardveres követelményei kétséget sem hagytak afelől, hogy a Windows 10-et nevetve futtató számítógépek óriási táborára hivatalosan semmiképp sem lesz telepíthető a legújabb rendszer. Ez elsősorban azért jelent problémát, mert a jelenlegi információk szerint már 2025-ben nyugdíjba vonulhat a Windows 10, így világszerte alapvetően használható számítógépek akár százmilliói maradhatnak biztonsági frissítések nélkül.

A kép csak illusztráció Forrás: Elly Fairytale / Pexels

A nagyvállalatok számára hálózati megoldásokat szállító és üzemeltető Riverbed most rávilágított a helyzet súlyosságára a vállalati szektorban, a több száz ügyfelének sok millió menedzselt számítógépéről begyűjtött adatok alapján a céges számítógépek 34 százaléka nem kompatibilis a Windows 11-gyel. Ennek vezető okát a TPM 2.0 támogatásának hiánya jelenti.

A Riverbed szerint egyes számítógépek papíron menthetőek lehetnek, 23% elméletben frissíthetővé válhat a háttértárának 64 GB-ra való bővítésével, csak 12% tűnik teljesen menthetetlennek. A hardverfrissítésen keresztüli kompatibilissé tétel viszont a gyakorlatban valószínűtlennek tűnik: az érintett eszközök egy része biztosan alaplapra forrasztott SSD vagy eMMC háttértárat használ, ráadásul a nagyvállalatok informatikusai nem szoktak csavarhúzót ragadva hardvereket cserélgetni, probléma esetén a teljes PC-t leselejtezik.

Van rá esély, hogy a fogyasztói piacon egyharmadnál nagyobb az inkompatibilis számítógépek aránya.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!