Az egyesült államokbeli fiatalok elkezdték újból felfedezni a korongokat.

Nagy meglepetést okozott az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségének (RIAA) zeneértékesítési jelentése, a szervezet szerint a tavalyi évben 2004 óta először nőtt a zenei CD-k eladásából származó bevétel, a 2020-ban tapasztalthoz képest plusz 101 millió dollárral 584 millió dollárra rúgtak az eladások. Kontextusként a csúcsot jelentő 2000-ben 13,2 milliárd dollár bevételt generált a CD.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Oli Scarff

Mindeközben az évek óta reneszánszát élő hanglemez is óriásit ment, a 2020-as 644 millió dollár után tavaly már 1 milliárd dollárt tettek ki az eladásai. Az RIAA szerint összességében a fizikai zeneeladások tavaly 1,65 milliárd dollár bevételt termeltek az USA-ban,

1996 óta először mutatott fel növekedést az ipar.

A Nashville városában lévő Grimey's zenebolt társtulajdonosa az Axios megkeresésére elmondta, hogy a tapasztalatok alapján tavaly is a hanglemez volt a sztár, de tényleg váratlanul jól fogytak a zenei CD-k, különösen az új albumokat keresték a vevők. Elsősorban a fiatalabb korosztály mutatott megújult érdeklődést ezek iránt, meglátása szerint egyre többen vágynak rá, hogy digitális helyett fizikai formában birtokolják a kedvelt albumaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!