Csúszik egy kicsit az okosotthonok megszelídítése

google home mini okoshangszóró okosotthon smart home
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Harmadszorra is időt kért a Matter, állítólag a népszerűségének áldozata.
Vágólapra másolva!

Tovább csúszik az okosotthonos kütyük közös nevezőre hozása. A 2019-ben még Project CHIP-ként bemutatkozott, majd később a Matter végleges nevet kapott kommunikációs protokoll véget fog vetni az egymással inkompatibilis okosotthonos eszközök korának, a jövőben a vevők az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelően bármely gyártó termékeit kombinálhatják majd a rendszereikben.

A kép csak illusztráció Forrás: John Tekeridis / Pexels

A szabvány mögött álló Connectivity Standards Alliance iparági szervezet eredetileg 2020-ban kívánta útjára indítani a Mattert, ám az illetékesek különféle nehézségek láttán először 2021-re csúsztatták, majd további problémák miatt 2022 közepére tolták a rajtját. Most bejelentették a harmadik időkérést, szerencsére csak pár hónapról van szó, a legújabb álláspont szerint 2022 őszén válhatnak elérhetővé az első Mattert támogató kütyük, továbbá a szabvánnyal való kompatibilitást utólag meghozó frissítések a megfelelő eszközökre.

A legújabb halasztás okát a Matter nagy népszerűsége jelenti, a CSA szerint a vártnál is több vállalat kívánja támogatni, ami növelte a szoftverfejlesztői készletének (SDK) komplexitását. Az illetékesek nem szeretnének egy bugos, instabil, reszelésekre szoruló kódbázist kiadni a kezeik közül, hiszen garantálniuk kell, hogy a különböző gyártók termékei gond nélkül képesek legyenek együttműködni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!