Átvették a vezető szerepet az 5G-s mobilok

samsung galaxy a33 5g okostelefon mobil
Samsung Galaxy A33 5G
Vágólapra másolva!
Januárban globálisan már több fogyott belőlük, mint a 4G-s társaikból.
Vágólapra másolva!

Fordulóponthoz ért a mobilpiac, a Counterpoint Research beszámolója alapján januárban a világszerte eladott okostelefonok 51 százaléka már 5G-kompatibilis volt, most először kerültek kisebbségbe a 4G-s készülékek. Az új mobiltechnológia Kínában terjed a legjobban, javarészt a helyi mobilgyártók termékeinek köszönhetően az év első hónapjában eladott telefonok 84 százaléka 5G-snek bizonyult.

Samsung Galaxy A33 5G Forrás: Samsung

A borítékolhatónak megfelelően Kína mellett az észak-amerikai és nyugat-európai piacok játszottak kulcsszerepet az áttörésben, ilyen sorrendben 73% és 76% volt a januárban eladott készülékek között az 5G-sek aránya. Ezekben a régiókban az Apple értékesítette a legtöbb 5G-s okostelefont, Észak-Amerikában 50 százalék, Európában pedig 33 százalék volt modern iPhone-ok piaci részesedése.

A piackutató cég szerint az 5G tempós előretörésének okát a kompatibilis készülékek árának folyamatos csökkenése jelenti, az androidos gyártók már a 250-400 dolláros árszegmensben is jellemzően támogatják, lassan pedig a 150-250 dolláros kategóriában is megszokottá válhat.

Az értékesített 4G-s és 5G-s mobilok arányának alakulása Forrás: Counterpoint Research

A kevésbé tehetős országok vásárlóinak java a 150 dollár alatti készülékeket keresi, így ezeken a piacokon még a 4G az úr.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!