Bemutatkoztak a laptopos Intel Arc videóvezérlők

intel arc
Bemutatkoztak a laptopokba szánt Intel Arc videóvezérlők
Vágólapra másolva!
Áprilisban elsőként a belépőkategóriás Arc 3 széria tagjai válnak elérhetővé.
Vágólapra másolva!

Ígéretéhez híven az Intel végre bejelentette az első Intel Arc szériába tartozó grafikus vezérlőit. A laptopokba szánt termékeket teljesítmény szerint három kategóriába sorolta a vállalat, a leggyengébb Arc 3 széria tagjai áprilisban válnak elérhetővé a fogyasztói piacon kapható laptopokban, míg a komolyabb Arc 5 és Arc 7 modellek a nyár elején debütálnak majd.

Három teljesítménybeli osztályba rendezte az Arc videóvezérlőit az Intel Forrás: Intel

Az áprilisban érkező Arc 3-as videóvezérlők az A350M és A370M nevekre hallgatnak, az Intel szerint a teljesítményük megkötések mellett némi játékhoz is elég lehet, számottevő előrelépést jelentenek az Intel Core i7-1280P processzorba integrált Intel Iris Xe videóvezérlőhöz képest.

Ez persze említésre méltó TDP-kerettel és 4 GB GDDR6 memóriával gazdálkodó grafikus megoldások esetén minimumnak mondható, a vállalat szerint az A370M modell Full HD felbontás mellett, közepes vagy magas beállítások mellett 60+ képkockás sebességgel képes futtatni számos népszerű játékot.

Az áprilisban piacra kerülő Arc 3-asok csak némileg komolyabbak a legjobb integrált videóvezérlőknél, leginkább a nagyobb fogyasztási keret és a dedikált videómemória segíti ki őket Forrás: Intel

Viszont feltűnő a teljesítményét firtató lenti grafikonon, hogy az Intel aránylag könnyen futtatható termékeket választott a sebességével való büszkélkedésre, így csak független tesztekből derül majd ki, hogy mire képes mondjuk a Far Cry 6, a Cyberpunk 2077, vagy épp az Elden Ring alatt.

Full HD felbontásban csak régebbi és könnyebben futtatható játékokban garantált az A370M-mel a 60 FPS, ráadásul azokban is gyakran közepes beállítások mellett Forrás: Intel

Az első generációs Arc termékeket hajtó Alchemist grafikus processzorral a játékosok mellett a videókészítésben utazókat is próbálja megszólítani az Intel, a jelek szerint nagyon erős médiafeldolgozási képességekkel rendelkezik a GPU, a piacon elsőként támogatja az AV1 kodek hardveresen gyorsított kódolását. További érdekesség, hogy a videókódolást végző szoftverek egy új API segítségével képesek szimultán munkára fogni az integrált Iris Xe és a dedikált Intel Arc grafikus vezérlők médiafeldolgozóit, ezzel tovább gyorsítva a mozgóképek tömörítését.

A nyár elején érkező Arc 5 és Arc 7 laptopos grafikus vezérlők teljesítményéről egyelőre nem beszélt az Intel, az asztali számítógépes Arc videókártyákról pedig csak annyi derült ki, hogy a nyár elején kerülnek bemutatásra, plusz limitált mennyiségben maga az Intel is árulni fogja azokat.

A mostani bejelentéssel együtt az Intel leleplezte a videóvezérlőihez szánt Intel Arc Control vezérlőprogramot. Ez a jelenlegi Graphics Command Center ráncfelvarrt változata, az Arc nevet nem viselő dedikált videóvezérlőit is ebben tudják majd állítgatni a felhasználók.

A gamereknek az új játékok megjelenése előtt hozzájuk készült optimalizációkat hozó driverfrissítéseket ígér az Intel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!