Jöhetnek a PS3-as játékok a PlayStation 5-re?

konzolvásárlás 2014 ps3 playstation 3
Sony PS3 and Microsoft XBOX 360 game consoles are for sale at a stall in a digital products mall in Shanghai, China, 10 July 2013. China is expected to soon end a 13-year ban on the production and sale of game consoles with only one key condition: foreign firms like Sony and Nintendo must make their products in Shanghais new free trade zone. The milestone move to allow foreign companies to make game consoles in Shanghais new free trade zone is part of a detailed policy blueprint for a Shanghai free trade zone, endorsed by Premier Li Keqiang, who is keen to make Chinese economy more open to the rest of the world and to make its currency more widely used. Chinese-language government documents on the policy package said that if foreign companies agreed to register in the new free trade zone in Shanghai, they would be allowed to promote and sell their products in the domestic mainland market after seeking approval for specific products from culture-related authorities, according to sources.
Vágólapra másolva!
Dolgozhat az emulációval való futtatás megvalósításán a Sony.
Vágólapra másolva!

A Microsoftnak köszönhetően új trend indult a múlt évtized közepén a konzolpiacon, a visszafelé kompatibilitási programján keresztül a vállalat emulációval futtathatóvá tett Xboxra és Xbox 360-ra készült játékokat az Xbox One konzolján, ezek az Xbox Series gépeken is elindíthatóak. Az évek során olyan 460 régi játék vált ilyen módon elérhetővé a modern konzoljain, ám mostanra technikai nehézségek miatt tetszhalott állapotba került a kezdeményezés: amelyik játékot eddig nem sikerült működésre bírni az újabb hardvereken, azokat jó eséllyel már soha nem is sikerül.

A kép csak illusztráció Forrás: Imaginechina/Weng Lei

A Microsoft munkája valamelyest a Sonyt is megihlette, nagy csendben jó néhány PlayStation, PlayStation 2, továbbá PlayStation Portable játékot is futtathatóvá tett a házon belül fejlesztett emulátorával a PlayStation 4, és újabban persze a PS5 konzoljain.

Viszont a Microsofttal ellentétben a vállalat nem reklámozta ezt, így sok playstationös játékost meglepetésként érhetett, hogy a nyáron elérhetővé váló PlayStation Plus Premium előfizetést választva helyi futtatással is képes lesznek retró játékokkal játszani a PS4 és PS5 gépeiken. A csomagban szintén mellékelt PS3-as címek felhős streameléssel játszhatóak, persze csak a PlayStation Now által támogatott országokban.

Nemrég a VentureBeat újságírója a kontakjaival való tanácskozást követően arra a következtetésre jutott, hogy a Sony nagy csendben talán dolgozhat a PlayStation 3-ra készült játékok emulált futtatásán is. Egyelőre sok a kérdőjel az ügyben, de Jeff Grubb szerint ha ez megvalósul, akkor műszaki és/vagy üzleti okból potenciálisan csak a PlayStation 5-ön lehetnek majd elérhetőek a PS3-as játékok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!