Megkezdődött Indiában az iPhone 13 gyártása

iPhone 6, iPhone 6 Plus Launched In India
Vágólapra másolva!
A Foxconnál uralkodott elképesztő körülmények miatt több hónap késéssel.
Vágólapra másolva!

Más elektronikai cégekkel együtt folytatja a kínai tömeggyártástól való függőségének redukálását az Apple, a jelenség mögött egyrészt a változó politikai helyzet, másrészt pedig a kínai gyártás költségének folyamatos emelkedése áll. Az érintettek elsősorban Indiába, Indonéziába, és Vietnámba próbálják átköltöztetni a termelésüket, hogy az a belátható jövőben kiszámíthatóbb és olcsóbb legyen.

A kép csak illusztráció Forrás: Hindustan Times

A hosszú évek óta tartó folyamat egyik fontos mérföldköveként az Apple 2017-ben indította be az iPhone gyártását Indiában. Jelenleg két gyárban folyik a termékeinek összeszerelése, a dolgozók lázadása miatt decemberben a hírekbe került bengalurui a Wistron, míg a csennaiban lévő a Foxconn tulajdonában áll. Érdekességként mindkét vállalat tajvani, Kínában is gyártanak az Apple számára.

Az iPhone 13 indiai gyártása a Foxconnál vette most kezdetét, ám a tervekhez képest három hónap csúszással.

A több hónapnyi halasztás a termelés női dolgozóinak panaszai miatt történt. Az Apple és az indiai hatóságok által is megerősített beszámolók szerint a cégtől kapott ételben néha férgek másztak, egy alkalommal 259 dolgozó kapott egyszerre ételmérgezést, a túlzsúfolt szállásokon a vécét sem lehetett lehúzni, a szállások konyháiban pedig patkányok ólálkodtak, csak hogy a jéghegy csúcsáról szó essen.

Egy női dolgozók jogaiért kiállni próbáló jogvédő szerint a Foxconn gyárában dolgozó olyan 17 ezer munkás jókora része 18-22 közti fiatal nő, akiket szándékosan környékbeli falvakból toborzott a gyártó, mivel az elmélet szerint ők nagyobb valószínűséggel tűrik el a megalázó és veszélyes körülményeket, kisebb eséllyel próbálnak nyilvánosan tiltakozni és szakszervezetbe tömörülni.

A gyártás megkezdésének jóváhagyásával a jelek szerint az Apple most már tolerálhatónak tartja a csennai gyári munkások helyzetét, az elkészült telefonok belföldi piacra és külföldi exportra mennek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!