Lemehetnek kiflibe a vadiúj Intel Core processzorok

intel alder lake core i9 processzor cpu központi egység
Intel Core i9-12900K
Vágólapra másolva!
A gyártó szerint úgy is jók, a hiba javítása ellenben garanciavesztést okozhat.
Vágólapra másolva!

A téglalap alakú LGA1700 tokozást használó Alder Lake asztali számítógépes processzorok tavaly őszi rajtját követően fény derült egy aggasztó problémára, a központi egységek a hosszabbik oldalaik mentén véglegesen elgörbülhetnek a telepítésük után. A homorúvá válás további következménye, hogy a CPU tetejére kerülő hűtő sem érintkezik az elvárt módon a processzorral, mindkét jelenség kiválóan megfigyelhető az alábbi videón.

Az Intel fél évnyi gondolkodást követően végre reagált a helyzetre, állítása szerint a partnereivel folyamatosan vizsgálja a helyzetet, semelyik specifikus gyártóhoz vagy leszorító mechanizmushoz nem köthető a probléma. Az eddigi tapasztalatok alapján az elgörbülés funkcionálisan nem károsítja a processzorokat, továbbá nem fognak a rosszul érintkező hűtés miatt a specifikációban megengedett maximumnál, azaz 100 Celsius-foknál magasabb hőfokra hevülni.

Végül az Intel felhívta a figyelmet, hogy a probléma megoldására kitalált egyedi leszorítórendszerek használata az alaplap és a processzor esetében is garanciavesztés okozhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!