Csodás egységet alkot az új nova 9 SE a Huawei saját rendszerével

Vágólapra másolva!
A Huawei elküldte nekünk kipróbálásra a legújabb, sokak számára a legvonzóbb kategóriában induló telefonját, a nova 9 SE-t. Magával a készülékkel nagyon elégedettek voltunk, azonban emellé megnéztük azt is, mire lehet manapság számítani a Google szolgáltatásai nélkül induló, azonban a saját rendszerére rendkívüli módon ráerősítő Huawei-től.
Vágólapra másolva!

Mert a kérdés persze az elmúlt években sem az volt, hogy a Huawei milyen minőségű telefonokat gyárt, hiszen az egyértelmű volt, hogy ebből nem engedtek. Ugyanolyan prémium kategóriás, innovatív és kiemelkedő termékek érkeznek tőlük, mint korábban, így tehát a kérdést leginkább az jelentette, hogy miként tud érvényesülni a vállalat saját alkalmazásokkal kapcsolatos ökoszisztémája, a HMS (Huawei Mobile Services).

Természetesen egy ilyen ökoszisztéma nem épül ki magától, és ezt a Huawei is nagyon jól felismerte, majd pedig pénzt és energiát nem kímélve fejlesztette a rendszert. Ennek pedig meg is lett az eredménye: ma már elmondható, hogy aki nem függ teljes mértékben a Google szolgáltatásai közötti szoros kapcsolattól, az gyakorlatilag kompromisszumoktól mentesen használhatja a Huawei telefonjain futó saját rendszert.

Egyfelől elmondható, hogy a Huawei saját alkalmazásboltjában, az AppGalleryben ma már minden fontos és sokak által használt alkalmazás elérhető. Így például az egyik leginkább kényesnek számító téma, hogy a legtöbb fontos magyar banki applikáció (az újonnan összeolvadt MKB is), valamint a Revolut is hiánytalanul megvan, de az összes jelentősebb magyar újság és médium is képviselteti magát. Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy egy ideje már a telefonon keresztüli NFC-s fizetés sem probléma, hiszen a Curve alkalmazáson keresztül erre gyakorlatilag bármilyen bankkártya befogható, de elérhető RaiPay is.

Ugyan nem az AppGalleryből, de a Facebook és a Messenger is simán beszerezhető, de még a Google Chrome böngésző is gond nélkül elérhető, ha valaki azt szokta meg.

Amelyik alkalmazás valamiért mégsem jelent még meg az AppGalleryben, az jellemzően a Petal Keresőn keresztül telepíthető. A Petal Kereső valójában egyfajta központ, ami a keresések alapján mindenféle információt dob a felhasználó elé, ha pedig egy olyan applikációról van szó, ami az alkalmazásboltból nem elérhető, akkor talál hozzá külső forrást, ahonnan felajánlja a telepítési lehetőséget. A Petal kereső már az AppGallery része, így Gallery felületéről is elérhetünk külső forrást.

A Petal Kereső egy igazi információs központ, de ezen belül szinte bármilyen akalmazást is lehet telepíteni. Forrás: Origo

Ezen keresztül nem gond például néhány másodperc alatt feltenni olyan kedvenceket, mint mondjuk a Waze, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy erre szükség van, hiszen a Huawei rengeteg erőforrást fordít az olyan saját alkalmazások fejlesztésére is, mint a Petal Térkép, ami a tapasztalatok szerint mostanra már gyakorlatilag teljesen ki tudja váltani a Google Térképet és az ahhoz szorosan kötődő Waze-t.

Ráadásul a HMS tud még érdekes dolgokat. Nagyon jópofa újítás például a Quick App, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szükséges teljesen telepíteni az adott alkalmazást, így az kevesebb tárhelyet és erőforrást vesz el a telefontól. Ráadásul ezek a Quick Appok (gyorsalkalmazások) a nevüknek megfelelően gyorsabban is indulnak el és automatikusan frissülnek.

Mindenesetre úgy látszik, hogy meghozta az eredményét az, hogy a Huawei nem csak sok pénzt fektetett a HMS kialakításába, hanem nagyon szorosan együttműködik az alkalmazásfejlesztőkkel is, megadva nekik minden segítségét. Mostanra a Huawei alkalmazásboltja már 170 országban érhető el, és 580 millióan használják, akik mintegy 432 milliárd alkalmazást töltöttek le.

Az új HUAWEI nova 9 SE mindent tud, amire csak szükségünk lehet

És akkor ezen a ponton térjünk vissza a bevezetőben említett új készülékre, a nova 9 SE-re. Minden szempontból egy erős középkategóriás telefonról beszélhetünk, ami pont azokon a ponton erős, amire a hétköznapi felhasználónak szüksége van.

Ezzel kapcsolatban persze az egyik legfontosabb pont a kijelző, ami egy meglehetősen nagy, 6,78-es hüvelykes IPS LCD technológiát használó egység, 90 hertzes képfrissítéssel. A színei nagyon szépek, a fényereje is teljesen rendben van, a hagyományosnak tartott 60 hertzes képfrissítéssel szemben pedig a 90 hertz azt jelenti, hogy minden nagyon gördülékenyen, simán fut rajta, és még az akkumulátort sem meríti annyira, mint a sokszor teljesen fölösleges 120 hertz.

Maga a telefon a Huawei-től megszokott, prémium kinézetet kapta. Az előlap több mint 90%-át tölti ki a kijelző egy nagyon kicsi kameralyukkal, a hátlap pedig a szokásoknak megfelelően üvegből készült, a nálunk járt készülék esetében egy ezüstös, a fényben mindenféle színben játszó hátlappal.

Forrás: Origo

A töltést természetesen az USB-C porton keresztül lehet megoldani, ráadásul támogatott a 66 wattos gyorstöltés, így ezen a ponton semmire nem lehet panasz. Az ujjlenyomat-olvasót az oldalra épített bekapcsoló gombba tették, ami jellemzően még mindig gyorsabban és pontosabban működik, mintha a képernyőbe integrálták volna.

Manapság a másik legfontosabb kérdés természetesen a kamera.

A nova 9 SE itt sem szégyenkezhet: a főkamerája 108 megapixeles, és alapesetben 9:1-es összevonással ebből állít elő 12 megapixeles képeket, mindenféle mesterséges intelligenciás trükkel és több réteg összevonásával. A végeredményként keletkező kép jellemzően pont olyan, amit szívesen rakunk ki Instagramra: éles, élénk, szuper színekkel. A fő kamerát egy 8 megapixeles ultraszéles egészíti ki, valamint segéderőként vonul fel a 2 megapixeles makró, valamint a szintén 2 megapixeles mélységélesség szenzor.

A nova 9 SE nagy hangsúlyt fektet a szelfikre is, amiket 16 megapixellel, de nagyon széles, 90 fokos látószöggel tud lőni. Akit kifejezetten a VLOG-olás, vagyis a videós tartalmak készítése érdekel, valószínűleg örömmel nyugtázza majd, hogy lehetőség van folyamatos felvételt készíteni egyszerre az előlapi és hátlapi kamerával, amik között bármikor lehet váltani.

Forrás: Origo

A telefon sebességére nem lehet panasz, leginkább a 8 gigabájt memóriának köszönhetően, a középkategóriás processzor pedig nagyon modern, 6 nanométeres gyártástechnológiával készül, így rendkívül takarékos, tehát a 4000 milliamperórás akksival kombinálva nem kizárt, hogy finomabb használat mellett simán kijön két nap a készülékből töltés nélkül.

Összességében egy nagyon jól összerakott, jól kiegyensúlyozott, szép telefon lett a HUAWEI nova 9 SE, és a kínai gyártó saját operációs rendszere és ökoszisztémája is egyre vonzóbb. És habár pont ebben a kategóriában nagyon erős a verseny, ezért a kombinációért a 130 ezer forintos ár nem számít kifejezetten soknak.