Ez most a világ egyik legjobb tévéje

Panasonic JZ2000, OLED, tévé, teszt
Ez a világ egyik legjobb tévéje.
Vágólapra másolva!
A Panasonic életében már nem játszanak olyan fontos szerepet a televíziók, mint mondjuk egy évtizede. Ezt jól mutatja, hogy a cég tavaly bejelentette, hogy az összeszerelést kiszervezi, de ez még nem jelenti azt feltétlenül, hogy elhanyagolnák a termékcsaládot. Hogy erről meggyőződjünk, kölcsönkértük a cég papíron legnagyobb tudású, kereskedelmi forgalomban is kapható televízióját, a JZ2000 nevű terméket.
Vágólapra másolva!

Képminőség

A Panasonic mindig is elsősorban a kép- és hangminőségre koncentrált a csúcsmodelljei esetében a figyelemfelkeltő extrák helyett. Emiatt aztán e téren rettenetesen sokat vártunk ettől a készüléktől, ami az LG-től származó 65 inches, azaz 165 centiméteres képátlóval bíró OLED kijelzőre épül, amelyből a saját képfeldolgozó chip segítségével próbálják meg kihozni a legtöbbet. E két komponens összeházasítása pedig a jelek szerint remekül sikerült, a képi világ ugyanis lélegzetelállítóan jó.

Ez a világ egyik legjobb tévéje. Forrás: Panasonic

A színek mindenféle zavaró fátyolosság nélkül ragyognak, természetesek, a fekete tökéletes, a kontraszt pedig világbajnok. A modell 3840 x 2160 képpont megjelenítését szavatolja, tehát 4K-s, azaz a részletesség megfelelő. A tv megkapta a cég felskálázási eljárását ráadásul, amely az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítását teszi lehetővé az AI, azaz a mesterséges intelligencia bevetésével. A Panasonic mérnökei egyébként egy kicsit megbuherálták az LG-től vett panelt, jobb hűtést pakoltak bele, ami által nagyobb fényerő érhet el. Ez pedig a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadása során létfontosságú, hiszen így a megszokottnál látványosabb lesz az úgynevezett HDR effektus.

Panasonic JZ2000. A kép minősége remek. Forrás: Panasonic

A mozgások megjelenítése még sok mai drága tévének is problémás a kisebb akadások és a szellemképesedés miatt. Azonban itt semmi ilyesmivel nem találkoztunk, és ráadásul a termék 120 Hz-es, ami azt jelenti, hogy dupla annyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként, mint a hagyományos rokonai. Ennek a játékok során van jelentősége, amelyeket így még folyamatosabbnak érzékelhet a felhasználó. Emellett a készülék támogatja a VRR (Változó képfrissítési ráta) funkciót is, amelynek köszönhetően nem kell tartani a zavaró képtörés jelenségtől. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy a képminőség félelmetesen jó, e téren a Panasonic JZ2000 egyértelműen az elit kategóriát képviseli.

Megszólalás

És ugyanez a helyzet a hangminőséggel is, ez a tv ugyanis döbbenetesen jól szól. Ez köszönhető annak, hogy kifejezetten komplex hangrendszert kapott, amely a nézők felé, függőlegesen és oldalra is szórja a hangokat, sőt még egy külön mélynyomóval is ellátták.

Döbbenetesen jó hangja van! Forrás: Panasonic

Ez utóbbinak köszönhetően a basszusok is gazdagon, telten dörrennek meg, betonbiztos alapokat teremtve a dinamikának. A hangok körülölelik az embert, a sztereó nagyon jól érzékelhető, és hanghibákat sem tapasztaltunk. Természetesen az előzetesen beállított gyári hangprofilok ezúttal sem hiányoznak, mint ahogyan a beépített equalizer sem. Amennyiben gond lenne a szinkronizációval, akkor sincs gond, hiszen a kép eltolható a hanghoz képest.

Mennyire okos?

A tv a cég saját fejlesztésű MyHomeScreen okostévé rendszerére épül, ami valamelyest elmarad a legjobbnak számító Samsung és LG-féle megoldásoktól. Azzal nincs gond, hogy a kezelőfelület csúnyácska, és az is tény, hogy magyar nyelven tud, kellően gyors, és stabil, hiszen fagyásokat nem tapasztaltunk. Viszont az elérhető alkalmazások köre terén lemaradásban van, nincs rajta például HBO, ami hazánkban még mindig igen népszerűnek számít. Netflix, YouTube és Amazon Prime, valamint Spotify van rajta, de ha valakinek fontosak az appok, akkor azért előzetesen nem árt tájékozódnia, hogy a Panasonic rendszerén elérhetőek-e a kívánt szolgáltatások.

Saját képfeldolgozó chippel bír.

A modell rendelkezik beépített médialejátszóval, amire az USB-n keresztül rádugott pendrive-ról, külső merevlemezről vagy az otthoni hálózatról juttathatóak el a filmek, videók és képek. Ez eddig rendben van, viszont a formátumtámogatás terén küzd kihívásokkal a szoftver. Előfordulhat, hogy egyes anyagokat így nem fogunk tudni lejátszani a segítségével.

Külső: Semmi extra

A Panasonic JZ2000 egy nagy tudású tv, de ez a külsején nem nagyon látszik, hiszen abszolút visszafogott, már-már ódivatú dizájnnal bír a termék. Ám ez igazán nem lepett meg, a cég mindig is ezt az utat követte. Mindenesetre tény, hogy ha valaki egy ilyen televíziót vásárol, akkor nem a külsejével fogja lenyűgözni a vendégeit, hanem sokkal inkább a kép minőségével.

A dizájn meglehetősen átlagos. Forrás: Panasonic

De ez még mindig jobb, mintha fordítva lenne! Emellett az is tény, hogy a fontos csatlakozók nem hiányoznak róla, még a legmodernebbnek számító HDMI 2.1-ből is került rá két darab.

A Panasonic JZ2000 nem egy olcsó készülék, hiszen durván 860 000 forintot kell érte letenni az asztalra, ennél pedig már olcsóbban is kaphatunk ilyen méretű és felbontású OLED tévét.

Viszont a kép- és hangminősége abszolút kiemeli a termékóceánból, és nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a valaha volt egyik legjobb televízió, így az árát teljesen megéri.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!