Nem vezethet többé repülőt az eszetlen youtuber

trevor jacob
Trevor Jacob a repülőből való kiugráskor
Vágólapra másolva!
Szereplési vágyból okozott repülőgép-szerencsétlenséget egy nemzeti park felett.
Vágólapra másolva!

Alaposan túllőtt a célon idén januárban a szenzációhajhász videókat a YouTube-csatornájára feltöltő Trevor Jacob, az extrém sportokat is űző férfi a kaliforniai Los Padres Nemzeti Park fölött ejtőernyővel kiugrott a repülőgépéből, hagyta azt becsapódni a természetvédelmi területen. Az erről készült látványos és részletes videóján azt állítja, hogy váratlanul tönkrement a Taylorcraft BL64 kisrepülőjének motorja, így nem volt más választása, minthogy abból kiugorva mentse az életét.

Trevor Jacob a repülőből való kiugráskor Forrás: Trevor Jacob / YouTube

A megjelenése után rögtön virálissá vált, hírünk írásakor már 2 millió feletti megtekintést összeszedett videó láttán azonnal felháborodott a pilótaközösség, az USA Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) pedig vizsgálatot indított az ügyben. A hatóság most lezárta a nyomozást, véleménye szerint megrendezett volt a repülőgép-szerencsétlenség, erre maga a youtuber szolgáltatott bizonyítékokat a videójában.

Az FAA illetékesei furcsának találták, hogy Jacob már alapvetően ejtőernyőt viselve szállt fel, a motor leállása előtt kinyitotta a kisgép ajtaját, nem próbálta meg újraindítani a motort, nem tett kísérletet a légiforgalmi irányítással való kapcsolatfelvételre, továbbá a terep által látszólag biztosított lehetőségek ellenére nem mérlegelte a kényszerleszállás végrehajtásának lehetőségét.

„A repülőgépből való kiugrással nemtörődömséget, rossz ítélőképességet, továbbá felelőtlen magatartást demonstrált, csak hogy rögzíthesse a becsapódást. A hallatlan és szándékos tettei bizonyítják, hogy jelen pillanatban nem rendelkezik a pilóta engedély tartásához megkövetelt gondossággal, ítélőképességgel, és felelősségtudattal" – olvasható a hatóság döntésében.

Az FAA felszólította Trevor Jacobot az engedélyének azonnali visszaadására, ennek elmulasztása esetén napi 1644 dollár (~566 ezer forint) bírsággal fogja sújtani. Egyelőre nem világos, hogy a szakmai hatóság állásfoglalása megágyaz-e büntetőjogi intézkedések foganatosításának, de a mutatvány alapján ez nem lenne meglepő.

A The New York Times felvette a férfivel a kapcsolatot a döntés kapcsán, ám az meglepettnek tűnt az engedélybevonás és a bírsággal fenyegetés hallatán, ezek szerint a lap újságírójától értesült az FAA vizsgálatának eredményéről. Ezt követően nem reagált a további e-mailes megkeresésekre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!