Teljesen dobhatja a DDR4 támogatását az AMD

Corsair DDR5 memória
Vágólapra másolva!
Egy ideig nagyon drága lehet Ryzen 7000 processzorral új számítógépet építeni.
Vágólapra másolva!

A tavalyi Alder Lake termékcsaládjával az Intel megkezdte a DDR5 rendszermemória fogyasztói piacra való bevezetését. A technológiával semmi baj sincs, de az új típusú modulok egyelőre rendkívül drágák, így az Intel lehetővé tette a 12. generációs Core processzorainak DDR4 memóriával való párosítását, ráadásul ezt a lehetőséget az idén ősszel érkező Rocket Lake családjában is megtartja majd.

Corsair DDR5 memória Forrás: Corsair

Éppen ezért okoztak óriási meglepetést a Tom's Hardware informátorai, az ellátási láncban dolgozó személyek szerint a DDR5 támogatását idén bevezető AMD Ryzen 7000 processzorok jó eséllyel csak az új típusú memóriát támogatják majd, vagy legalábbis DDR4 memóriákat fogadó B650 és X670 chipsetes alaplapok biztosan nem lesznek.

A DDR4 támogatásának teljes megszüntetése rendkívül drágává teheti a már Zen 4 architektúrát használó Ryzen 7000 processzoros számítógépek építését. Jelen pillanatban 8 GB DDR5 memóriáért közel 30 ezer forintot kell kiadni, míg a vevők java által jó eséllyel preferált 16 GB olyan 45 ezer forintnál kezdődik. Kontextusként DDR4 modulok ilyen kapacitásokban 12 ezer és 22 ezer forintoktól kaphatóak,

a DDR5 jelenleg kétszer annyiba kerül, mint a DDR4.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!