Óriási Google-botrány: az okosórájuk megégeti a viselője kezét

Vágólapra másolva!
A Google már közel kétmillió okosórát hívott vissza a Fitbit márkájából, miután azok túlmelegednek és égési sérüléseket is okozhatnak. Úgy tűnt, az óriáscég jól kezelte az ügyet és az nem gyűrűzik tovább, azonban most kiderült, hogy a probléma nagyobb lehet, mint azt bárki gondolta volna.
Vágólapra másolva!

Mindez azért nagyon kellemetlen, mert a Google nem olyan régen, még 2019-ben vásárolta fel 2,1 milliárd dollárért az okosórák és fitneszkarperecek területén vezető szerepet betöltő Fitbitet. A két cég házassága logikusnak tűnt, azonban arra minden bizonnyal a Google sem számított, hogy hamarosan milyen súlyos problémák merülnek fel.

A botrány most márciusban robbant ki, mikor a Google úgy döntött, hogy visszahívja az összes kereskedelmi forgalomba bocsátott Fitbit Ionic okosórát.

Ez pedig nem kevés, hiszen összesen mintegy 1,7 millió darabot értékesítettek belőle, és egyébként Magyarországon is kapható volt. A problémát az jelentette, hogy az órába épített akkumulátor hajlamos annyira túlmelegedni, hogy az konkrétan égési sérüléseket okoz a viselőjének.

Az Ionic modellel indult a probléma Forrás: Reuters

Az akkumulátor meglepő túlmelegedéséről első körben 115 panasz érkezett az Egyesült Államokban és 59 a világ többi részén, míg égési sérülésekről az amerikai tulajdonosok 78 esetben számoltak be, máshonnan pedig 40 panasz érkezett (például egy ilyen).

Meg kell hagyni, a Google gyorsan reagált. A vállalat közölte, hogy minden tulajdonosnak azt tanácsolja, hogy azonnal hagyja abba a Fitbit Ionic okosóra használatát, és annak teljes vételárát megtéríti a cég, továbbá ajándékoz egy 40%-os kupont is, ami egy újabb Fitbit-termék vásárlásánál váltható be.

Ráadásul az Ionic egy viszonylag régi termék: még 2017-ben került piacra, és igazából nem is vált túl sikeressé: ugyan az 1,7 milliós eladott darabszám nem kevés, elsőre úgy tűnt, hogy a Google járthatott volna rosszabbul is. Nos, azóta kiderült, hogy valószínűleg rosszabbul fog járni.

Akár minden Fitbit-órát érinthet a probléma

Azóta ugyanis indult egy újabb per a vállalat ellen, mert a tapasztalatok szerint könnyen lehet, hogy az akkumulátort érintő konstrukciós probléma számos terméket érint: a beszámolók szerint a Sense, a Versa 2 és Versa Lite, a Versa 3 és az Inspire 2 is égette már meg a tulajdonosait, vagy melegedett fel annyira, hogy használhatatlanná vált.

Míg az Ionic esetében a Google gyorsan reagált, a mostani kereset szerint a többi termék esetében már nem ez a helyzet. A bírósági papírokból kiderül, hogy a Fitbit a "felhasználók higiéniájára" próbálja terelni a felelősséget (bármit is jelentsen ez), és hogy a cég terméktámogatással foglalkozó munkatársai gyanúsan kerülik az üggyel kapcsolatos panaszok kezelését.

Számos terméket érinthet a probléma Forrás: Fitbit

Meg kell hagyni, hogy az Ionic esetében is mindössze a felhasználók kevesebb mint egyszázad százalékától érkezett panasz (ez persze nem jelenti azt, hogy nem volt több eset), azonban ha tényleg (majdnem) az összes Fitbit-termék érintett, akkor az azt jelenti, hogy több tízmillió eszköz lehet potenciálisan veszélyes.

A kereset kitér arra, hogy a Fitbit-tulajdonosok nem tudják, hogy egy potenciálisan ön- és közveszélyes eszközt hordanak a csuklójukon, hiszen ha a túlmelegedő akkumulátor tüzet okoz mondjuk egy repülőgépen, az elég komoly problémákhoz vezethet.

Innentől minden bizonnyal komoly vizsgálat következik majd, hogy kiderüljön, valójában mennyi eszköz lehet érintett, és hogy jogosak-e a felhasználók félelmei. Az viszont kétségtelen, ha az utóbbi években kiadott Fitbit-órák zömét vissza kell majd hívni, az súlyos dollármilliárdokba kerül majd a Google-nek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!