Az Asus szerint most többek közt a nyomtatott áramköri lapokból van hiány.

Jó hírekkel szolgált az üzleti eredményeinek ismertetése során az Asus egyik első embere, S.Y. Hsu társ-ügyvezető igazgató szerint folyamatosan eltűnőben van a kriptobányászok részéről a videókártyák iránti kereslet. A helyzetet a proof of work típusú bányászat kivezetésével magyarázta, a jövőben használni kívánt proof of space modell esetében nincs szükség erős grafikus vezérlőkre.

Nem éri meg jelenleg videókártyát vásárolniuk a kriptobányászoknakForrás: Asus

Emellett a jelenséghez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a BitCoinhoz és az Etherhez hasonló népszerű pénzhelyettesítő eszközök az idei évben végig gyengélkedtek. A héten még totális összeomlásra is sor került, a múlt havi 118 dolláros csúcshoz képest mostanra szinte lenullázódott a Terra Luna kriptovaluta értéke, ráadásul a piaci pánik magával rántotta az elméletileg az amerikai dollár árfolyamához kötött TerraUSD-t, a gyakorlatban ez 75 százalékot veszített az értékéből.

S.Y. Hsu elmondása szerint a kriptobányászok általi kereslet eltűnése nem számít az ASUS számára, a videókártyák árainak normalizálódásával az eredeti ügyfélkör elviszi majd a rendelkezésre álló termékeket. A chiphiány kapcsán elmondta, hogy az integrált áramkörök java esetében már kezelhető a helyzet, most épp az áramszabályozással kapcsolatos komponensekből, a kamerákba szánt apróságokból, továbbá a nyomtatott áramköri lapokból van hiány, ezek jelentenek szűk keresztmetszetet a termékek gyártásakor.

Viszont problémát jelent, hogy a számítógépek iránti kereslet erősen csökken, a piac hamarosan visszatérhet a koronavírus előtti folyamatos eséshez. Az Asus befektetői az idei második negyedévben a PC-eladások terén 10% esésre számíthatnak, míg a perifériákból 10-15%-kal kevesebb fogyhat.

Végül nem segít az Asus helyzetén, hogy a vízi szállítmányozással is gondok vannak az USA felé, ha épp nem a hajók kikötőkben feltorlódása jelenti a problémát, akkor konténerekből vagy kamionsofőrökből nincs elég. A helyzet nem rosszabbodik, de nem is javul.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!