Fenyegeti a boltjaiban dolgozókat az Apple

tim cook
PALO ALTO, CA - SEPTEMBER 19: Apple CEO Tim Cook opens the door to an Apple Store to begin sales of the new iPhone 6 on September 19, 2014 in Palo Alto, California. Hundreds of people lined up to purchase the new iPhone 6 and iPhone 6 Plus that went on sale today. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Elérte a szakszervezetbe tömörülési láz az egyesült államokbeli kereskedéseit.
Vágólapra másolva!

A technológiai szektorban dolgozó amerikaiakra egyáltalán nem volt jellemző a szakszervezetekbe való tömörülés, ám az elmúlt években futótűzként kezdett terjedni a köreikben az ötlet. Az Activision Blizzardhoz, az Amazonhoz, a Google-höz, vagy éppen az Apple-höz hasonló cégek csírájukban próbálják elfojtani az efféle kezdeményezéseket, hiszen nem szolgálja az érdekeiket, hogy a bérezés vagy a munkakörülmények kapcsán tárgyalási pozícióba kerüljenek a dolgozók.

Tim Cook ünnepélyesen kinyit egy Apple Store-t az iPhone 6 piacra kerülésének napján Forrás: AFP/Justin Sullivan

A szabványos eljárás ilyen esetekben a dolgozók megfélemlítése, bár manapság verőlegények helyett ez javarészt spekulatív hátrányokkal való fenyegetőzéssel történik. Az Apple esetében már legalább három bolt dolgozói jelentették be a szakszervezetbe való tömörülésük megkezdését, a Vice beszámolója szerint erre válaszul a héten az üzletvezetők komplett beszédet kaptak, hogy mivel próbálják meg elvenni a dolgozók kedvét a lépéstől.

A dokumentum szerint a szakszervezetbe tömörülés esetén a dolgozók karrierlehetőségektől eshetnek el, továbbá csökkenhet a szabadidejük és a munkavégzéssel kapcsolatos rugalmasságuk, részben mivel a „szakszervezetis" boltjaiban a vállalat bevallottan kevesebb figyelmet szentel majd az érdemek alapján történő jutalmazásnak. Az Apple a jóval homályosabb jelentésű szólamoktól sem riadt vissza, például állítása szerint a remek csapatmunka teszi naggyá a boltokat, ám a szakszervezetis üzletekben ez nem mindig valósulhat meg.

„Mindenki megérdemli, hogy ne kelljen aggódnia a számláinak kifizetésén és a boltba járáson. Mindenki megérdemli, hogy képes legyen megélni abban a városban, ahol dolgozik" – összegezte a múlt hónapban az Engadget számára az egyik bolt dolgozója, hogy miért tartják egyáltalán szükségesnek a szakszervezetbe tömörülést egyes App Store-ok alkalmazottai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!