Kék halált okozhat a Windows 11 májusi frissítése

windows 11
Legrosszabb esetben eltávolítható a KB5013943, viszont ezzel együtt az összes májusi biztonsági javítás is eltűnik a Windows 11-ből
Vágólapra másolva!
Hibásan működnek alatta egyes meghajtószoftverek, a Sophos vírusirtója is érintett.
Vágólapra másolva!

Jó egy héttel a múlt keddi kiadása előtt tudni lehetett, hogy baj van a Windows 11 májusi összegző frissítésével, egyes felhasználóknak kézzel újra kellett telepíteniük a .NET keretrendszer 3.5-ös változatát, hogy működjenek a komponenst használó alkalmazások. A Microsoft azt állítja, hogy az összegző frissítés hibát okozó részét távolról letiltotta, nem is érkeztek emiatt panaszok a napokban, cserébe jóval kellemetlenebb kék halál képernyőkről kezdtek beszámolók csordogálni.

Legrosszabb esetben eltávolítható a KB5013943, viszont ezzel együtt az összes májusi biztonsági javítás is eltűnik a Windows 11-ből Forrás: Origo

A jelenséget mostanra a Sophos biztonsági cég is megerősítette, állítása szerint egyes hardverek és szoftverek illesztőprogramjai hibásan működnek Windows 11 alatt a májusi összegző frissítés telepítését követően. Ebből talán már sejthető, hogy honnan fúj a szél: a Sophos termékeit Windows 11-en használóknak érdemes frissíteniük a vasárnap kiadott legújabb verzióra a vírusirtójukat, különben váratlan kék halál képernyőket kaphatnak.

További példát felhozva az egyik gamer felhasználó szerint a Hitman 3 nála 10-15 perccel az elindítása után kék halált okoz, a helyzetet kiváltó esemény feltehetően a grafikus driverben következik be.

Jobb esetben a probléma megoldható lehet a számítógépen használt meghajtószoftverek frissítésével, ennek automatizált elvégzése saját felelősségre rábízható a Driver Booster ingyenes verziójára is. Ha ez nem segít, akkor szóba jöhet a KB5013943 azonosítójú összegző frissítés manuális eltávolítása, ehhez először a Gépház alkalmazás Windows Update részében le kell tiltani a frissítések automatikus telepítését, majd a Vezérlőpult alkalmazás Programok és szolgáltatások → Telepített frissítések megjelenítése részében el kell távolítani a KB5013943 csomagot.

Az automatikus frissítéstelepítés kizárólag átmenetileg tiltható le, így csak remélhetik a felhasználók, hogy a patch következő installációját követően az nem okoz majd újból gondokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!