Még idén jönnek a nyaktörő tempójú SSD-k

apacer zadak ssd pci express 5.0 háttértár adattároló
Az átlagos számítógépezők számára kihasználhatatlan sebességet kínálnak a PCI Express 5.0 csatolófelületű SSD-k
Vágólapra másolva!
A felhasználók java számára indokolatlan sebességű modellt demózott az Apacer.
Vágólapra másolva!

Az Intel tavaly ősszel piacra dobott, tizenkettedik generációs Core processzoraival megtörtént a PCI Express 5.0 csatolófelület bevezetése, ám jelen pillanatban még nem kaphatóak olyan eszközök, amelyekkel ténylegesen kihasználható volna az általa kínált sávszélesség. Egyelőre még az is erősen kérdéses, hogy az év második felében debütáló AMD Radeon és NVIDIA GeForce grafikus vezérlők egyáltalán támogatni fogják-e, cserébe viszont egyre biztosabb, hogy az ősz környékén piacra kerülhetnek a csatolófelülettel kompatibilis első SSD-k.

Tíz gigabájt feletti írási és olvasási sebességekre képes Forrás: Apacer

Az éppen folyamatban lévő Computexen elsőként az Apacer demózott PCI Express 5.0 felületes SSD-t, saját márkajelzés és Zadak brandnév alatt is kiállította ugyanazt a meghajtót. A termék 13 GB/s szekvenciális olvasási és 12 GB/s szekvenciális írási tempóra képes, a véletlenszerű sebességeiről nem esett szó, de nyugodtan feltételezhető, hogy ezen a téren sincs miért szégyenkeznie.

A tempóval járó jelentős hőtermelés miatt a csúcskategóriás SSD tiszteletre méltó méretű hűtőbordát kapott, de nem világos, hogy folyamatos csúcsterhelés alatt ez képes-e a megfelelő szinten tartani a hőmérsékletet, vagy a vezérlőchipnek idővel le kell korlátozni a sebességet a túlhevülés elkerülése érdekében.

Az Apacer egyelőre az érdeklődők képzeletére bízza a hipergyors SSD várható árát, ám a számítógépezők döntő többsége számára valójában lényegtelen a kérdés, hiszen a háttértár sebessége olyan mértékben túlmutat a tényleges igényeken, hogy felesleges ezt választani egy masszívan olcsóbb, PCI Express 4.0-s modell mellett.

Városi közlekedésre sincs értelme 400 lóerős autót venni, jelen esetben nagyjából ekkora különbség van a műszaki lehetőségek és az indokolt igények között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!