Szerszámkölcsönzés esetén 1200 dolláros zárolás kerül az ügyfél bankszámlájára.

Az eszközeinek otthoni javítása ellen hosszú éveken át tűzzel-vassal harcolt Apple hatósági nyomásra a múlt hónapban elsőként az USA-ban végre elindította a csináld magad szerelési programját, ennek keretében számos iPhone-hoz pótalkatrészeket kezdett árulni, opcionálisan pedig heti 49 dollárért a javítások elvégzéséhez szükséges eszközök is kibérelhetőek a cégtől.

A régi szép időkben elég volt lepattintani a telefon hátlapját az akkucseréhez, manapság teljes munkaállomás kell a művelethezForrás: Sean Hollister / The Verge

A The Verge-nél dolgozó Sean Hollister az otthoni javítási program kipróbálása mellett döntött, akkumulátort kívánt cserélni az iPhone Minijében, saját eszközök híján pedig élt az opcionális szerszámbérlési lehetőséggel.

Ezek után egymás érték a csúnya meglepetések, elsőként is az Apple a 69 dolláros akku és a 49 dolláros eszközbérlési díj levonása mellett zároltatott 1200 dollárt, olyan 440 ezer forintot a bankszámláján. Ilyenről szó sem volt a DIY javítási programmal kapcsolatos tájékoztatásokban, az összeget akkor kapják vissza az ügyfelek, ha időben és sértetlenül juttatják vissza a szerszámkészletet.

Maga a készlet szintén meglepetést okozott, Hollister egy doboznyi kellékre számított, helyette a futár két óriási kofferrel bukkant fel, összesen 36 kilónyi szerszám és berendezés található bennük. A javításnak nekiállva gyorsan bajba került a férfi, az instrukciók még követhetőek voltak, de a kapott gépekhez nem jártak útmutatók, így eltartott egy darabig a hibakódot kijelző melegítőgép munkára fogása.

Mindezek után az Apple feltette a pontot az i-re azzal, hogy nem fogadta el a sikeresen kicserélt akkut a telefon.

Hollisternek fel kellett vennie a kapcsolatot a vállalat partnercégével, hogy a sorozatszáma alapján az engedélyezze távolról az okostelefon számára az új akku használatát, végső soron ezt a részt találta a legfrusztrálóbbnak az önjelölt szervizes.

Eszközbérlés és javítási tapasztalatlanság esetén az Apple csináld magad javítási folyamata az átlagemberek számára egy óriási pénzügyi rizikóval járó rémálom, ennek megfelelően nem alkalmas a céljának ellátására, értelmetlen ezt az utat választani a szakszervizes akkucsere helyett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!