A SexTech iparág óriási növekedést produkált az elmúlt években, ömlik a pénz az ágazatba, van pénz a fejlesztésre, és úgy tűnik, hogy komoly igény is van a termékekre.

Ha a technológiai iparág kerül szóba, akkor a legtöbb ember a televíziókra, telefonokra, laptopokra és persze a videójátékokra gondol. Pedig van egy olyan, kissé az árnyékba húzódó tartománya is ennek az univerzumnak, amely nem jelenik meg az óriásplakátokon, a televíziós reklámblokkokban főműsoridőben, aminek termékei nem árasztják el a kisebb-nagyobb életmód-, sport- és közéleti magazinok oldalait.

Ez a SexTech, azaz az alapvetően szexuális örömszerzést célzó elektronikai eszközök területe.

Pedig ez a szektor egészen döbbenetes növekedést produkálva mára elérte a 20 milliárd dolláros méretet globálisan, azaz durván egytizede a telefonos iparágénak. Csak hát amíg az teljesen megszokott látvány, hogy valaki az utcán, metrón vagy egy vendéglátóipari egységben nyomkodja a mobilját, az elképzelhetetlen, hogy előkapjon mondjuk egy okos vibrátort. 

Eszközök és technológiák

A SexTech kategóriába azok az elektromos áramot használó termékek tartoznak, amelyek valamilyen úton-módon ennek révén extra funkciókkal képesek fokozni a felhasználók örömérzetét. Ide tartoznak a hagyományos motoros eszközök mellett azok a masinák is, amelyek például szónikus vagy ultrahangos elven működnek, azaz így okoznak stimulációt. Akadnak olyanok, amelyek pulzálnak, illetve képesek a hőmérsékletüket változtatni, és tartályaikból időközönként folyadékot, síkosítót bocsátanak ki, így fokozva az élvezetet.

Beszélhetünk egy- vagy többfunkciós masinákról, azaz az egyszerűbb szerkezetek mellett léteznek már komplexebb darabok, amelyek több modulból állnak.

Ez utóbbi kategória legfejlettebb és legismertebb képviselői a modern szexrobotok, amelyek számos ilyen megoldást tartalmaznak. A legtöbb SexTech-eszköz persze jóval kisebb, diszkrétebb, hiszen a legtöbben nem akarnak egy figyelemfelkeltő, embernagyságú robotot az otthonukba, hanem olyan masinára vágynak, amely könnyen elrejthető.

Akik persze egy komolyabb, összetettebb technológiára vágynak, azok megkaphatják ezt is:

Kattintson a képre, és mutatunk pár egyértelmű célra készült babát.Forrás: Origo

Az elmúlt időszakban megjelentek az úgynevezett okos technológiák is ebben a szegmensben. Ennek lényege, hogy ezen eljárásra épülő berendezések vezeték nélküli úton irányíthatóak. Tehát a felhasználó egy szoftver, akár egy okostelefonos app segítségével parancsolhatja meg, hogy mit csináljanak. A fejlettebb modelleknél ez történhet akár a világ másik végéről is, ami jelentősen kitágítja a lehetőségeket. És ez még nem minden, hiszen már megoldották azt is, hogy több okos eszközt össze lehessen kapcsolni, amelyek működése hatással van egymásra az integrált szenzorok révén. Tehát például amikor a pár férfi tagja egy intelligens művaginát használ, az abban elhelyezett érzékelők monitorozzák a nyomást, annak erősségét, és a jeleket továbbítják egy szintén okos műpénisznek, amely ennek megfelelően mozog. Ennek révén pedig a szexualitás egy teljesen új területe nyílik meg a párok vagy alkalmi partnerek előtt, úgy lehetnek együtt, hogy valójában nincsenek egymás fizikai közelségében.

Jön az AI

Már ez is nagyon futurisztikusan hangzik, de ez még mindig csak az út eleje. Felbukkant ugyanis a mesterséges intelligencia is ebben az iparágban. Ez csak első hallásra lehet meglepő, hiszen ahol ekkora pénzek mozognak, ott törvényszerű, hogy megjelennek olyan technológiák is, amelyek más területeken már bebizonyították, hogy képesek versenyelőnyt jelenteni. 

Az egyszerűbb modellek már az okostelefonok hőskorában megjelentekForrás: Vibease

Az Artifical Intelligence (AI, mesterséges intelligencia) számos új terjeszkedési opciót garantálhat ebben az ágazatban is. A legfontosabb és leglátványosabb elem, hogy a gépi tanulás révén az ilyen eljárást alkalmazó berendezések folyamatosan monitorozzák a felhasználói szokásokat.

Tehát elemzik, hogy mikor, milyen körülmények között milyen funkciókat vet be a készülékén, és ennek megfelelően át tudják venni az irányítást, úgy, hogy az a lehető legjobb eredménnyel járjon.

Ezzel pedig még inkább képesek megteremteni annak az illúzióját, hogy valódi szexről van szó. Ráadásul ez a technológia képes beleszólni két (vagy adott esetben több) partner közötti kapcsolatba is, és olyan utasításokat adni a szerkezeteknek, amelyek még jobbá tehetik az együtt töltött élményt. 

Ez a jövő?

Nem, mert ez már a jelen, hiszen ilyen termékek már léteznek, és az előrejelzések szerint a jövőben még nagyobb számban terjednek majd el. Abban biztosak lehetünk, hogy a kisebb-nagyobb, intelligens funkciókkal felvértezett eszközök minden korábbinál népszerűbbek lesznek. Hogy ez jó-e, az már egy egészen más kérdés. A társadalomkutatók nincsenek 100 százalékosan meggyőződve arról, hogy az emberiségnek mesterséges intelligenciával felvértezett szexjátékokra van szüksége, de a dolgok nem mindig arra haladnak, amerre kéne. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!