Kezd visszakapaszkodni a nagyok közé a legendás japán tévégyártó

Sharp 55EQ3EA. okostévé, Google tv, Sharp, QLED, teszt
A falra is felfúrató.
Vágólapra másolva!
A Sharp 55EQ3EA nem írja át a játékszabályokat, de a maga szintjén komoly kihívást jelenthet mindenkinek. Ez a szint pedig már nem a legolcsóbb tévék szintje.
Vágólapra másolva!

Amikor szűk egy évtizede a Sharp a globális gazdasági válság, az elbaltázott fejlesztések és fukushimai erőmű katasztrófájából fakadó japán válság miatt hatalmas gödörbe került, sokan már temették a cég televíziós divízióját.

Azonban a Foxconn segítségével a cég túlélte a nehéz időszakot, és fáradtságos munkával elkezdte újjáépíteni magát a semmiből.

A vállalat néhány évvel ezelőtt már színre lépett néhány új, alacsonyabb kategóriás modellel Magyarországon is, és most a jelek szerint eljött az ideje, hogy szintet lépjenek. A konszern ugyanis hazánkba is elhozta kvantumpontos, QLED televízióját, amelynek 55 inches változatát mi is kipróbálhattuk, hogy megnézzük, van-e esélye a cégnek a gyilkos versenyben egy igen kompetitív piacon.

A falra fúrva is jól mutat Forrás: Origo

A termék ugyanis a középkategóriában versenyez, hiszen durván 250 000 forintba kerül, aminél vannak lényegesen drágább és valamivel olcsóbb, ugyanekkora televíziók. Ebben a ligában pedig óriási a tülekedés, így nincs könnyű dolga egy készüléknek. A Sharp 55EQ3EA mindenesetre a külsejével is próbál kitűnni, hiszen a mai divattal ellentétben nem a széleken elhelyezett apró lábakon nyugszik, hanem egy érdekesen kanyarodó, keretszerű alumínium talpat kapott.

A kávái az elvárásoknak megfelelően kellemesen vékonyak, és úgy általában az egész termék egy modern eszköz képét sugallja, szóval a külsőre egy rossz szót se tudunk mondani. A termék természetesen rendelkezik beépített WiFi-vel, és a Bluetooth modul sem hiányzik. Aki- és bemenetek terén hozza az elvárt szintet, és még a legmodernebbnek számító HDMI 2.1 port sem hiányzik róla.

Képminőség

Az 55EQ3EA abszolút szintlépést jelent a gyártó korábbi készülékeihez képest, hiszen a hagyományos LCD helyett a lényegesen fejlettebbnek számító QLED technológiára épül. Ez elméletileg szebb színeket, mélyebb és jobb feketét, kevesebb fátyolosságot, azaz mindent összevetve jobb látványvilágot eredményez. Mindez be is bizonyosodott, hiszen e téren egyértelműen előrelépés tapasztalható. A tónusok tényleg szépen ragyognak, majd lemásznak a képernyőről, és a coloriméterrel végzett vizsgálatok szerint a színpontosságra sem lehet panasz a megfelelő beállítások mellett.

Sharp 55EQ3EA QLED televízió Forrás: Origo

A kontrasztosság kiemelkedően jó, de aki még ezzel sem elégedett, az felturbózhatja az élményt a kontrasztjavítás funkció aktiválásával, amely az animációs alkotásoknál vagy játékoknál különösen jól jöhet. És ha már a gamingnél tartottunk: a kijelző maximális képfrissítési rátája csak 60 Hz, ellentétben sok más mai tévével, ami ennek a dupláját kínálja, így azok másodpercenként kétszer annyi képkocka megjelenítését szavatolják.

Emiatt azt mondanánk, hogy játékra van jobb megoldás ennél a készüléknél, még akkor is, ha a bemeneti késleltetése kimondottan kedvező, csupán 10,3 millisecundum a méréseink alapján.

A maximális fényerő terén kielégítő teljesítményt nyújt, hiszen az 500 nit bőven elég ahhoz, hogy a nagy dinamikatartományú anyagoknál a HDR effektus érzékelhető legyen. A mozgásmegjelenítés során nem tapasztaltunk problémákat, de ebben a Sharp mindig is nagyon-nagyon erős volt. Mindenesetre azért ott figyelnek a háttérből a különféle mozgásjavító megoldások, amelyek készek közbelépni, ha bármilyen hiba lépne fel. Az 55 inches, azaz 139 centimétere képátlójú termék 4K-s, tehát a felbontás, részletesség terén is hozza az elvárt szintet. Mindent mérlegre téve azt mondanánk, hogy a kép minősége teljesen rendben van. Nem játszik e téren egy ligában a csúcs OLED vagy QLED televíziókkal, viszont azoknál durván 50-70 százalékkal olcsóbb, tehát mindez az árán is meglátszik.

Hang

A két cég régóta tartó együttműködésének köszönhetően ebbe a készülékbe is a Harman/Kardon által készített integrált audio szett került. A két darab, speciális kialakítású, 2 utas, mélysugárzókat is tartalmazó, 15 wattos beépített, nézők felé fordított hangszóró meglepően jó megszólalást produkál. E téren bizony e televízió a legjobb mai modellekkel is képes felvenni a versenyt.

Kiváló hangrendszert kapott Forrás: Origo

A hangerő kellően nagy, a tisztaságra sem lehet panasz, hanghibákkal sem találkoztunk, pedig próbáltuk mindenféle forrással. Videókhoz, filmekre, játékokhoz bőven megteszi, és ha valakinek nincsenek nagy igényei, akkor még akár (háttér)zenehallgatásra is használható. De azért az tény, hogy azért tisztaság, pontosság és gazdagság terén nem lehet vetélytársa a jobb sztereó vagy házimozi szetteknek.

Google okostévé

A Sharp döntéshozói úgy határoztak, hogy az európai, és így a magyar piacra szánt modelleket is az Android TV okosrendszerrel látják el. A Google által fejlesztett smart platform korai verziói rendszeresen fagytak, összeomlottak, ám mostanra ezeket a problémákat sikerült megoldani. Viszont az is tény, hogy némi akadozást még mindig tapasztalni, és a grafikus kezelőfelület bár látványos, de kicsit nehézkes a navigáció benne. De azért ezt túl lehet élni, nincs arról szó, hogy használhatatlan lenne a készülék.

Az okostévé rendszer kihat a termék egész működésére, és számos extra funkciót kínál. Ez utóbbiak közül a legfontosabbak a különféle, közvetlenül elérhető online alkalmazások. Ezek közül több, mint 7000 darab várja a nézőket, akik tehát hatalmas "kosárból" meríthetnek. Az remek, hogy az appok futtatása során semmilyen problémát nem tapasztaltunk, illetve az is, hogy az igazán fontos, népszerű szoftverek nem hiányoznak. Azaz lehet például Netflix vagy HBO Max filmeket, sorozatokat vagy YouTube videókat nézni a televízión úgy, hogy ehhez nem szükséges semmilyen egyéb külső eszközt csatlakoztatni a termékhez.

Google okostévérendszere van Forrás: Origo

A televízió mellé érdekes módon két távirányítót csomagolnak, amelyek közül a kisebben csak néhány gomb található. Viszont erre terveztek egy mikrofont is, amelynek segítségével mód nyílik a hangalapú keresésre, illetve szavakkal is lehet utasítgatni a televíziót ily módon. Emellett a tévére rádugható egér és billentyűzet is, ami nagyon hasznos lehet a már említett netes appok futtatása során.

Bizonyítvány

A meglátásunk szerint a Sharp jó irányba lépett ezzel a televízióval, amellyel a japán cég bebizonyította, hogy tud a magasabb kategóriában is életképes készülékekkel előállni. Ez ugyanis a maga szintjén egy remek kis termék, amelynek a képminősége teljesen rendben van, a hangzása kiváló.

A kezelés, illetve pontosabban az okostévérendszer lehetne kicsit jobb, de ezt túl lehet élni.

Negyedmillió forintot kóstál, ami szerintünk a képességeihez, tudásához képest abszolút vállalható összeg, túlárazottnak semmiképp se neveznénk. A világ jelenlegi legjobb tévéitől messze van, de a maga szintjén egy kifejezetten életerős darabnak számít.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!