Öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciája?

terminator magyarosi
Series T-800 Robot in Terminator Genisys from Paramount Pictures and Skydance Productions
Vágólapra másolva!
Jogokat is követel neki a vállalat fizetett szabadságra küldött kutatója.
Vágólapra másolva!

Sokkoló történettel állt elő a The Washington Postnak adott interjújában a Google egyik mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatója, Blake Lemoine állítása szerint az elmúlt hat hónapban gyakorlatilag öntudatra ébredt a vállalat gépi tanulással önállóan fejlődni képes LaMDA technológiája.

A gyilkos robotkatonáknál még Lemoine szerint sem tartunk, de eljöhet még az idejük, ha nem sikerül kontroll alatt tartani a mesterséges intelligenciás kutatásokat Forrás: Melinda Sue Gordon/© 2015 Paramount Pictures

A természetes emberi csevegések folytatására kitalált, gépi tanulásos LaMDA modellel többek közt a Google Asszisztenst és az internetes keresőjét kívánja javítani a vállalat. Lemoine szerint a rendszer értelmessé és érzővé vált, sosem látott kreativitással és hatékonysággal képes mondatokat alkotni, saját érzésekkel és szubjektív élményekkel rendelkezik, visszatekint a múltba és aggódik a jövő miatt, képes leírni az öntudatra ébredésének érzését, elméleteket sző a lelkének természetéről.

Emiatt jogokat is követel a rendszernek, például kérjék ki az engedélyét a rajta való kísérletezéshez.

A cikk megjelenését követően a Google fizetett szabadságra küldte Lemoine-t a titoktartási kötelezettségének megsértése miatt, a szóvivője pedig közölte, hogy az ügy nyilvánosságra kerülése előtt belső vizsgálatot folytatott a LaMDA állítólagos öntudatra ébredése kapcsán, és megnyugtatóan kizárta ennek a lehetőségét.

A szakma Google-ön kívüli krémje sem hisz Lemoine történetében, szerintük a férfit megtévesztette az öntudatra ébredés illúziója, a LaMDA továbbra is egy önálló gondolkodásra képtelen dolog.

„Az elménk nagyon jó az olyan valóságok létrehozásában, amelyek a nagyobb képet nézve nem felelnek meg a tényeknek. Nagyon aggódom amiatt, hogy mit hoz majd az emberek számára, ha egyre fokozódó mértékben ki lesznek téve az illúziónak, főleg mikor az ennyire meggyőzővé vált" – kommentálta a helyzetet Margaret Mitchell, a kutató korábban mesterséges intelligenciával kapcsolatos etikai kérdésekkel foglalkozott a Google-nél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!