A magyarok negyede tartja magát mobilfüggőnek

Side,View,Of,Male,Blogger,Browsing,Profile,In,Networks,On 4g internet,smartphone,one person,feedback,notification,copy spa
Vágólapra másolva!
Önbevallás alapján a 30-39 éves korosztályt érinti a legsúlyosabban a helyzet.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete (NKE ITKI) tavaly novemberben mérte fel a magyar társadalom okostelefon-függőségét. A kutatásból kiderül, hogy a teljes magyar lakosság 25%-a, tehát minden negyedik ember teljes mértékben vagy inkább okostelefon-függőnek tartja magát. A telefonos adatfelvétellel történő kutatás reprezentatív a magyar lakosságra kor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint egyaránt.

Baráti találkozókat szerencsére kevesen mondanak le a mobilozás miatt Forrás: Shutterstock

Különösen magas az okostelefon-függőség a 30-39 éves korosztály esetében, hiszen e korcsoporton belül a válaszadók mintegy 40 százaléka tartja magát függőnek okoskészülékétől. Közülük minden ötödik válaszadó számolt be arról, hogy autóvezetés közben, például forgalmi dugóban vagy piros lámpánál rendszeresen a mobiltelefonjához nyúl, de a válaszadók harmada filmnézés vagy családi ebéd közben sem tudja megállni, hogy ne ellenőrizze üzeneteit vagy ne olvassa el a híreket.

Az okostelefon használat kiterjedtségét a mindennapi cselekvés során is mérték. Az eredmények szerint az autóvezetők közül forgalmi dugóban, illetve piros lámpánál minden hetedik (16,8%) rendszeresen nyúl a mobiltelefonjához, akár üzenetek vagy hírek olvasása végett, ezen a téren is a 30-39 éves korosztály az aktívabb. A 30 év alatti korosztályból minden ötödik (21,3%), míg a 30-39 éves korosztályból több mint minden negyedik (27,1%) tesz hasonlóképpen ilyen helyzetekben.

Az előzőeknél is nagyobb gyakorisággal jelenik meg pótcselekvésként az okostelefon-használat családi, illetve baráti beszélgetések során: minden ötödik válaszadó többször is tett hasonlóképpen a kérdésfeltevést megelőző hónapban adódó hasonló lehetőség során, a fiatalabbak közül ráadásul tízből négy (18-29 évesek: 40,9%; 30-39 évesek: 38,2%) legalább egy alkalommal olvasott híreket vagy üzeneteket a telefonján.

Filmnézés, étkezés közben ezek az arányok még magasabb értékeket mutatnak, minden második 40 éven alulira igaz állítás, hogy az érintett hónapban nem nézett filmet vagy nem étkezett anélkül, hogy ne pillantott volna rá legalább egy alkalommal a telefonjára.

Baráti találkozót százból egy-kettő válaszadó mond le amiatt, mert helyette fontosabbnak találta a csetelést vagy közösségi oldal hírfolyamának böngészését, de a válaszadók 94%-ának a megelőző hónapban egy alkalommal sem volt a kedvenc elfoglaltsága végzésének akadálya az okostelefonon való lógás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!