Nem engedhetik el a Facebookhoz hasonló appok mobilnetes forgalmát a szolgáltatók.

Hamarosan európai mobilozók százmilliói számára válhat masszívan drágábbá az okostelefonjukon való mobilnetezés. A távközlési cégek és egyéb érdekelt felek ádáz lobbitevékenysége ellenére az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) az internetes hálózatsemlegesség jegyében betiltotta, hogy egyes szolgáltatások mentesüljenek a mobilnetes adatforgalomba való beszámítás alól.

A közeljövőtől kezdve sokba kerül majd a mobilneten való facebokozásForrás: RODNAE Productions / Pexels

A szelektív zero-rating népszerű a mobilszolgáltatók körében, az üzleti praktika keretében nem számítják bele például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, vagy épp az Instagram appok által generált hálózati adatforgalmat a mobilnetes adatkeretbe. A BEREC szerint ennek erősen piactorzító hatása van, például a közösségi hálózatok appjai a sok kép és videó miatt különösen nagy adatforgalmat generálnak, így eltiporja a kivételezett szolgáltatások konkurenseit, hogy ők nem mentesülnek a mobilnetes adatkeretbe való beszámítás alól.

A BEREC nem diszkriminatív módon továbbra is engedélyezi a zero ratinget, azaz például a forgalmi limites mobilnettel rendelkezők részesülhetnek olyan promócióban, hogy nem kell fizetniük egy megadott időszakban a mobilnetes adatforgalomért.

Az ügy előzménye, hogy 2021 szeptemberében az Európai Unió Bírósága a hálózatsemlegességi szabályozás megsértése miatt illegálisnak nyilvánította a zero-rating praktikát. A BEREC által a mobilszolgáltatók számára most elérhetővé tett új iránymutatás valójában csak a döntés végrehajtásával kapcsolatos formalitás.

A változás kapcsán a mobilszolgáltatók tájékoztatni fogják az érintett ügyfeleiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!