A nagy kijelző gyenge hardverrel rossz párosítás

honorx8
Vágólapra másolva!
Érdekes módon a Honor a Magic4 Lite-tal gyakorlatilag egyszerre egy másik, alsóbb kategóriába pozícionált telefont is hozott Magyarországra. Mivel ez már hivatalosan is 100 ezer forint alatt rajtolt, sokak számára vonzó lehet, így megnéztük, mit tud!
Vágólapra másolva!

Ami rögtön feltűnik, hogy külsőre a Honor X8 egyáltalán nem hasonlít a Magic4 Lite-ra, hanem egy sokkal konzervatívabb, mégis nagyon mutatós, prémium telefon benyomását kelti. A hátlapi kamerasziget elrendezése is a hagyományos, bal felső sarokba pakolt megoldásokat követi, formára pedig talán az új iPhone-ok juthatnak eszünkbe róla.

Habár maga a készülékház többnyire műanyagból van, ez tapintásra egyáltalán nem tűnik fel, az összeszerelés minősége és az egész külső pedig nagyon megnyerő.

Viszont egyértelműen az óriási, 6,7 hüvelykes kijelző uralja a telefont, ami körül nagyon vékonyra sikerült húzni a kávákat, így maga a készülék mégsem kényelmetlenül hatalmas. Kívülről nézve tehát a Honor X8 akár egy felsőbb kategóriában is megállná a helyét, azonban nem véletlenül lehet 100 ezer forint alatt megvásárolni, ugyanis a technológiai megvalósítás során már elég sok kompromisszumot kötött a vállalat.

Forrás: Origo

Egyrészt a kijelző tényleg óriási és nagyon szépen kitölti az előlapot, a 90 hertzes képfrissítése és a 2388x1080 pixeles felbontása is hibátlan, azonban elég öregecske TFT LCD technológiára épül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szemből nézve korrektek a színei, azonban ahogy döntjük, hamar elkezd csökkennyi a fényerő és nem látunk belőle semmit.

Ráadásul ezen az árszinten már nem egy konkurens kínál AMOLED-kijelzőt, akár 120 hertzes képfrissítéssel is.

És hasonló a helyzet, ha virtuálisan benézünk a motorháztető alá. A Snapdragon 680-as központi processzor egy meglehetősen régi konstrukció, kifejezetten gyenge 3D-s grafikus egységgel, így komolyabb játékokkal nem érdemes próbálkozni. Ha nincs ilyen célunk, akkor egyébként a hétköznapi teljesítmény teljesen rendben van, a 6 gigabájt memória és a gyors, egyébként 128 gigabájtos tárhelynek köszönhetően a telefon döccenésmentesen kezeli a mindennapi alkalmazásokat.

Forrás: Origo

Kamerák, üzemidő és a nagy kérdés

A hátlapon egy méretes szigeten négy lencsét fedezhetünk fel, de ahogy az már szinte szokásos ebben a kategóriában, ebből kettőt a 2 megapixeles makró és a szintén 2 megapixeles mélységélesség-szenzor teszi ki.

Marad tehát két érdemi kameránk, amiből az 5 megapixeles ultraszéles egység nappal egészen tűrhetően teljesít, bőven vállalható képek készíthetők vele, ahogy azonban már nem tökéletesek a fényviszonyok, érdemes letenni a használatáról.

Forrás: Origo

A főkamera 64 megapixeles és autófókuszos, végeredményként pedig alapesetben a pixelösszevonás után 16 megapixeles fotókat ad ki. Csúcsminőséget ettől sem várhatunk, de ezen az árszinten teljesen korrekt a végeredmény, és még sötétben sem reménytelen, ha aktiváljuk az éjszakai módot.

A telefonba egy viszonylag visszafogott, 4000 milliamperórás akksi került, pedig egy ilyen méretű telefonba jellemzően azért ennél jóval nagyobbat is be szoktak tudni tömöríteni a mérnökök. Ennek megfelelően az üzemidő nem kiemelkedő, de egy napot azért közepes használat mellett simán ki lehet vele húzni. A gyorstöltést egy diszkrét 22,5 wattal oldja meg a Honor X8, ami a "nem jó, de nem is rossz" kategória, mindenesetre körülbelül 2 óra alatt teli tankolja a telepet.

Forrás: Origo

Sajnos 5G-támogatás nincs, bár ennek hiányát még jó ideig senki nem fogja érezni, van viszont nagyon dicséretes módon fülhallgató-kimenet.

Hogy ez így ebben a formában megér-e 95-99 ezer forintot? Nos, egyértelműen nem.

Legfeljebb akkor, ha valaki kifejezetten Honor-rajongó és beleszeret a telefon külsejébe. Ebben az árkategóriában minden tekintetben jobb, erősebb, és ami a legfontosabb, AMOLED-kijelzős telefonok között lehet válogatni, ha pedig egy nagyon picit hajlandóak vagyunk többet költeni, akkor a lehetőségek méginkább kitágulnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!