Elárult néhány eddig nem ismert kulisszatitkot az Apple volt mérnöke.

Elképesztő belegondolni, de forgalmazás kezdete alapján június 29-én már 15 éves lesz első iPhone, a 6,1 milliós eladással büszkélkedő készülék öntötte a jelenleg ismert formájukba az okostelefonokat, vezette be azokat széles körben a fogyasztói piacra. A közelgő évforduló kapcsán most előrukkolt pár érdekes információval a korszakváltó mobil egyik kulcsfontosságú szoftvermérnöke, az eredetileg a Safari böngésző fejlesztését is felügyelt Ken Kocienda.

Steve Jobs az első iPhone bemutatójánForrás: AFP/Tony Avelar

Kocienda egy korai kritikára adott választ, sokan értetlenkedtek annak idején, hogy miért nem volt sokáig elérhető a készüléken a másolás és beillesztés, a lehetőségre az iPhone 3GS mobillal együtt megjelent iPhone OS 3 operációs rendszerig kellett várni.

A hiányosság magyarázata végtelenül egyszerű: Kocienda csapata rendkívül elfoglalt volt az ennél is fontosabb funkciók implementálásával, ráadásul a látszólagos egyszerűsége ellenére komoly fejfájást okozott a másolás és beillesztés működésre bírása.

A nem magától értetődő problémákat az jelentette, hogy egyrészt a kijelző véletlen érintgetései miatt egy szimpla implementációval közel használhatatlannak bizonyult a funkció, másrészt pedig az ujjaik vélt és valós geometriája közti eltérés miatt a mobilozók nem is ott érintették meg a 3,5 hüvelykes kijelzőt, mint ahol szerették volna, amit kompenzálni kellett valahogy.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!