A hibás működése miatt nem engedi, hogy azok ellenőrizzék a dokumentumokat.

Biztonsági szempontból közel sem örvend jó hírnévnek az Adobe Acrobat Reader, az alapvetően ingyenes szoftver titulálható a hivatalos megoldásnak a PDF-fájlok olvasására. A felhasználók javának szerencsére nincs szüksége a látszólag végtelen mennyiségű csúnya sérülékenységet tartalmazó Readerre, hiszen évek óta bármely modern böngészőben megnyithatóak a PDF-ek, csak a fájlformátum egyes extra funkcióit igénybe vevő dokumentumok betöltésekor lehet rá szükség.

Funkcionális gondokat okoztak a vírusirtók az Acrobat Readerben, így az Adobe letiltotta a ténykedésüketForrás: RAEng_Publications / Pixabay

A Minerva Labs biztonsági cég jóvoltából kiderült, hogy idén március óta az Acrobat Reader furcsán viselkedik, nem engedi meg rengeteg népszerű vírusirtónak, hogy a futó folyamatára rácsatlakozva ellenőrizze a benne megnyitott PDF-fájlokat. Többek közt az Avast, a Bitdefender, az Emsisoft, az ESET, az F-Secure, a Kaspersky, a Malwarebytes, a Sophos, a Symantec, továbbá a Trend Micro termékeinek működését akadályozza az alkalmazás.

Az Adobe tájékoztatása szerint a jelenség mögött inkompatibilitási ok húzódik, széles körben problémákat kezdett generálni a vírusirtók ráakaszkodása az Acrobat Rreader folyamatára. A vállalat dolgozik a hiba megoldásán, ám tüneti kezelésként egyszerűen akadályozza a vírusirtók működését.

Ez viszont kockázatot jelent a felhasználók számára, hiszen így a biztonsági szoftverek biztosan nem tudják detektálni, ha gyanús dolgok történnek az Acrobat Readeren belül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!