Betegek gyógytornás rehabilitációjában segédkezne az olcsó megoldás.

Jelentős fejlesztéssel álltak elő az ETH Zürich műszaki egyetem kutatói, viselhető műizmokkal segítenék egyes felsőtestet érintő gyógytornák hatékonyságát, hogy a betegek gyorsabban képesek legyenek megerősíteni a balesetek vagy betegségek miatt leépült izmaikat.

Erre a célra léteznek már orvosi segédeszközök, azonban ezek drágák és körülményesek, ezzel szemben a kutatók Myosuit névre keresztelt megoldása egy akár ruha alatt is viselhető, négy kiló alatti önsúlyú mellényszerűség, egyszerű és olcsó technológiával. A mellény szenzorokkal folyamatosan figyeli a viselő mozgását, és motorok által feszített és lazított fémszálakkal rásegít az izmokat érő terhelés hordására.

Fejlesztése során a mellényt eddig egy tucat önkéntessel tesztelték, közülük tízen nem rendelkeztek fizikai károsodással, míg a betegek egyike izomsorvadásban, a másika pedig gerincvelő-sérülésben szenved. Az előbbi állóképességét 60 százalékkal fokozta a mellény, míg az utóbbi háromszor hosszabb ideig volt képes tornagyakorlatokat végezni a segítségével.

Michele Xiloyannis, a Myosuit projekt egyik kutatója szerint az eredményes laboratóriumi tesztelés után most kezdetét veheti a prototípus életszagú körülmények közti próbálgatása, hiszen szeretnék, amennyiben az eszközt a hétköznapok során is használhatnák a betegek, nem csak formális gyógytorna ideje alatt volna elérhető számukra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!