Sokak lelkébe belegázolt a mobiltelefon feltalálója

martin cooper motorola dynatac
Martin Cooper 2007-ben a Motorola DynaTAC 1973-as prototípusával
Vágólapra másolva!
Meghívták a reggeli tévéműsorba, kinevette a napi öt órát mobilozó műsorvezetőt.
Vágólapra másolva!

Olyan két évtizede egyre gyakoribb aggodalom a potenciálisan egészségtelen mennyiségű mobilozás, a Statista tavalyi adatai szerint az amerikaiak 46%-a napi 5-6 órát tölt a készülékének használatával, míg 11 százalék 7+ órát vallott be a felmérés során, azaz a válaszadók 43% százaléka tölt el 5 óránál kevesebb időt a tevékenységgel.

Martin Cooper 2007-ben a Motorola DynaTAC 1973-as prototípusával Forrás: Rico Shen / Wikimedia

A mobiltelefon feltalálója nemrég a BBC Breakfast tévéműsor vendégeként potenciálisan sokak lelkébe belegázolt, a 93 éves Martin Cooper állítása szerint naponta az idejének öt százalékát sem tölti mobilozással.

A téma úgy került elő, hogy az egyik műsorvezető bevallotta a napi átlag öt óra telefonozását, mire a mérnök

reakcióval kinevette.

A világ első mobiltelefonjának prototípusát 1973-ban készítette el Martin Cooper, azonban piacra csak 1983-ban került Motorola DynaTAC 8000X néven. A készülékbe 30 telefonszám volt menthető, a beszélgetési ideje 30 percre rúgott, miközben tíz órába tellett az akkujának feltöltése. Az ára 3995 dollár volt, ami manapság bőven 10 ezer dollár feletti összeget jelent, így a mai ezer dollár feletti prémium mobilok kifejezetten olcsónak tűnnek a korszakalkotó kütyühöz képest.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!