Jövőre érkezhetnek meg a fogyasztói piacra az első Wi-Fi 7 szabványú kütyük.

Nem szeretik pazarolni az időt a kínai gyártók, azonban így is komoly meglepetést keltett a világ első Wi-Fi 7 (802.11be) szabványú routerének bejelentésével a H3C nevű vállalat. A meghökkenés oka, hogy a vezeték nélküli szabványért felelős Wi-Fi Alliance várhatóan csak 2023 második felében kezdi meg a kérdéses technológiát támogató eszközök hivatalos minősítését, így a Magic BE18000 modellt jelenleg nem reklámozhatná Wi-Fi 7-esnek a gyártó, hiába felel meg jó eséllyel a szabványnak.

A H3C Magic BE18000 az első Wi-Fi 7-es router a piaconForrás: H3C

Leírása szerint a Qualcomm IPQ9574 rendszerlapkás router kettő darab 10 gigabites Ethernet porttal rendelkezik, a megszokott 2,4 GHz és 5 GHz mellett pedig 6 GHz frekvencián is képes kommunikálni, az utóbbi a Wi-Fi 7 szabvány egyik nagy újítása. Emellett támogatja az új szabvány részét képező Multi-Link Operation (MLO) módot, amely lehetővé teszi a routerre csatlakozó eszközök számára a szimultán több csatornán történő kommunikációt, ami növeli a ténylegesen elérhető átviteli sebességet és csökkenti a késleltetést.

A H3C szerint a csúcs router papíron és összesen 18 443 Mbps átviteli sebességre képes, 2,4 GHz frekvencián 1148 Mbps, 5 GHz-esen 5765 Mbps, míg az új 6 GHz-esen 11 530 Mbps a maximum sávszélessége.

A 6 GHz és az MLO kihasználása csak olyan kütyükkel lehetséges, amelyek maguk is támogatják a Wi-Fi 7 szabványt.

A Magic BE18000 elméletileg már rendelhető, ám vállalati felhasználóknak szánt termékről van szó, így a fogyasztói piacon hivatalosan nem lesz kapható, plusz az árát sem közölte a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!