Látszatválasztást kapnak az androidos appfejlesztők

oppo a94 okostelefon smartphone mobilozás
Oppo A94
Vágólapra másolva!
Lehetőségük lesz alternatív fizetési rendszert használni a Play Áruházban.
Vágólapra másolva!

Július elején az Európai Parlament megszavazta a digitális piacokról szóló jogszabályt, ennek keretében többek közt próbál leszámolni a nagy techcégek versenyellenes és piactorzító magatartásaival is. A Digital Markets Act (DMA) várhatóan 2023 tavaszán léphet majd hatályba.

Csak elsőre, a részletek ismerete nélkül hangzik előnyösen az alternatív fizetési rendszer használatának lehetősége Forrás: Oppo

A fejleményre reagálva a Google most bejelentette, hogy hamarosan lehetővé fogja tenni az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országokban a nem mobiljáték típusú mobilappok fejlesztői számára a szabadon választott fizetési rendszer használatát a Play Áruházban.

Ez elsőre jól hangzik, de valójában egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fejlesztőknek egy fityinget sem kell majd fizetniük a Google számára, sőt: vélhetően a többségük számára

anyagi okból nem lesz értelme alternatív rendszerre átállnia.

Jelen pillanatban a Play Áruház saját fizetési rendszerében évi 1 millió dollár bevételig 15% jutalékot von a Google, felette pedig 30 százalékot, míg a jövőben alternatív fizetési rendszert választó fejlesztőknek önbevallásos alapon az első 1 millió dollárig 3%, míg felette 27% jutalékot kell majd utalniuk a Google számára.

A sarcot a Play Áruház által jelentett hozzáadott értékkel indokolja a cég: azon az alapon kéri el, hogy az Androiddal és a Play Áruházzal kapcsolatos munkája teszi egyáltalán lehetővé a pénzkeresést a fejlesztők számára, gyakorlatilag szolgáltatási díjtételnek tekinti.

Természetesen az alternatív fizetési rendszerek használata sincs ingyen, ráadásul ha papíron még tudnának is egy picit spórolni a fejlesztők, akkor is figyelembe kell venniük, hogy a fizetés jóval körülményesebb végrehajtása miatt ügyfeleket veszíthetnek az alternatív rendszer használatával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!