Távol a luxustól: ilyen lett az egyik legolcsóbb OLED tv

LG A2, belépő, szint, OLED
Akár falra is felakasztható.
Vágólapra másolva!
Jó ideig az OLED televíziók egyt jelentettek a luxus kategóriával, de a gyártók mindent megtettek annak érdekében, hogy a tömegekhez is közelebb vigyék e termékcsaládot. E törekvésben kulcsszerepet játszik az LG, amely az összes cég közül legnagyobb fantáziát látja az ilyen jellegű termékekben. A dél-koreai konszern ennek érdekében mára egy széles portfóliót épített ki, amelyben megtalálhatóak a prémium szintű darabok mellett az úgynevezett belépő kategóriás termékek is. Ezek tehát a papíron kisebb tudású, tehát olcsóbb modellek, amelyek közül a legfrissebb darab az LG A2. Megnéztük, hogy mit is takar jelenleg a kisebb tudás, hogy milyen kompromisszumokat kell megkötni az alacsonyabb árért cserébe a felhasználóknak.
Vágólapra másolva!

Látványvilág

Az alkalmazott OLED technológia elméletben elképesztően jó alapokat teremt a remek képminőség megteremtéséhez azzal, hogy minden egyes képpont fényereje egyenként vezérelhető. Ugyebár egy ilyen 4K-s televízió esetében 3840 x 2160, azaz durván 8,3 millió ilyen állandóan változó képpontból tevődik össze a látott kép. Ebből fakadóan a legapróbb részletek is nagyon valósághűen adhatóak vissza. Az eljárásból fakadóan nincs szükség konstans, LED-ek által biztosított háttérfényre, ami fátyolosságot eredményezhet, így a tónusok szó szerint belülről ragyognak, kifejezetten markánsak, majd leugrálnak a képernyőről, a fekete pedig tökéletes. A valós kontrasztarány az OLED-nek és az egyedi pixelvezérlésnek köszönhetően végtelen.

LG A2 - a belépő szintű OLED tv. Forrás: Origo

A színpontosság a vizsgálataink szerint kimagaslóan jó legalábbis a megfelelő beállítások mellett. A termék az sRGB színtér 138,6 százalékának lefedésére képes, azaz a színgazdagság remek, és mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy a termék akár grafikai munkára is alkalmas lehet. Az viszont tény, hogy a panel nem a legnagyobb tudású, ami többek között abban látszik, hogy a fényereje kisebb annál, mint a cég nagyobb tudású televíziói produkálnak. Mi 734 nitet mértünk, ami egyben azt is jelenti, hogy a nagy dinamikatartományú filmek, játékok és videók visszaadása nem olyan látványos. De azért tragédia nincs, a HDR hatás így is érzékelhető, és az ilyen anyagok valósághűbbek.

Akár falra is felakasztható. Forrás: Origo

A részletesség ugyebár rendben van, és a mozgásmegjelenítés során szellemképesedéssel nem találkoztunk, viszont akadásba bele-bele futottunk. De ezen viszonylag egyszerűen lehet segíteni a TruMotion nevű funkció aktiválásával. Ennél a tévébe épített processzor virtuális képkockákat számol ki és illeszt be a valódiak közé, aminek hatására az agyunk folyamatosabbnak érzi a mozgást. A képfrissítési ráta csak 60 Hz, ellentétben a jobb, 120 Hz-es képfrissítési frekvenciájú televízióknál. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként csak fele annyi képkocka megjelenítésére képes, mint azok. Mindez a játékoknál jelent hátrányt, és ez egyben azt is jelenti, hogy gamingre nem az LG A2 legjobb választás. A bemeneti késleltetés egyébként egész jó, hiszen az input lag a méréseink alapján csupán 12,2 ms, ami remek értéknek számít.

Hangzás

Az a megszólaláson érződik, hogy ez egy olcsóbb televízió, hiszen a cég magasabb kategóriás OLED televízióval ellentétben az LG A2-be mindössze két darab, készülékházba rejtett hangszóró került. Hiányzik a drágább termékeknél már bevált beépített mélynyomó is, amely a jó hangminőség és a megfelelő dinamika alapja. Emiatt a végeredmény meglehetősen steril, természetellenes, és a basszusok fájóan hiányoznak. Durva, zavaró hanghibákba nem futottunk bele, és a hangerő is megfelelő. Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, amelyek már a nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. A sztereó megteremtésében a modell nem jeleskedik, és nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ha valakinek számít a jó hangminőség, annak muszáj lesz egy hangprojektort, vagy több komponensből álló külső szettet csatlakoztatni a televízióhoz.

Mint egy tudós!

Ma már a legtöbb modern tévében egy komplett mini számítógép zakatol, amely számos kiegészítő funkciót kínál. Ezek a szolgáltatások az LG A2-ből sem hiányoznak, amelyek közül a leglátványosabbak minden kétséget kizáróan a különféle netes alkalmazások. Ezek közül néhány már előre telepített, így például a Netflix, az HBO MAX vagy a YouTube, amelyek így gyakorlatilag a televízió bekapcsolását követően azonnal el is indíthatóak. De mellettük akad még több száz ilyen szoftver, amelyek egy külön alkalmazásboltból tölthetőek le ingyenesen. Ezek között megtalálhatóak az életmóddal, sporttal gasztronómiával kapcsolatos darabok is, és néhány egyszerű játék is bekerült a választékba.

Meglehetősen hagyományos dizájnnal bír. Forrás: Origo

Maga a készülék vezérlése a cég saját fejlesztésű, webOS 22 névre hallgató okostévé platformján keresztül történik. Ez gyakorlatilag olyan, mint számítógépes operációs rendszer, amelyet a televíziókra szabtak. A grafikus kezelőfelület ennek megfelelően szép nagy ábrákra, látványos ikonokra is épül, és magyar nyelven is kommunikál. Az LG kifejezetten felhasználóbarát rendszert rakott össze, és a kezelésbe igen hamar bele lehet jönni. A webOS 22 egyébként mesterséges intelligenciát is használ, amely képes vizsgálni a tartalomfogyasztói szokásokat, és ennek függvényében kínál relevánsnak tűnő tartalmakat. Tehát ha valaki sok focis videót néz, akkor sporttal kapcsolatos anyagok jelennek meg az ajánlóban például. Ráadásul a rendszerben létrehozhatóak külön felhasználói fiókok, amelyek között váltogatva értelemszerűen az ilyen típusú ajánlatok is módosulnak, annak függvényében, hogy ki ül a televízió előtt.

Dizájn: Ez nem luxus

Korábban az OLED tv egyet jelentett a luxuskategóriás dizájnnal, a figyelemfelkeltő külsővel, amely státuszszimbólummá teszi e készülékeket. Azonban ez már nincs így, amire az LG A2 az egyik tökéletes bizonyíték. Az apró tappancsokon nyugvó készüléket simán össze lehet keverni első pillantásra egy hagyományos LCD televízióval is akár. Ebbe persze azért nem fog belehalni senki, pláne ha felakasztja a falra a készüléket, mert természetesen erre is van mód.

Az okostévé funkciók sem hiányoznak. Forrás: Origo

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy abszolút van létjogosultsága az LG A2 televíziónak. Az tény, hogy bizonyos képességeiben elmarad az elit OLED tévéktől, de a kép minősége még így is nagyon jó, és a számos hasznos extra is hozzáadott értéket jelent. A nálunk járt 65"-os készülék ára egyébként 890 000 forint, ami nem kevés, de OLED-léptékkel mérve elég kedvező.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!