Búcsúznak a betárcsázós nettől a Mac számítógépek

IBM, számítógép, számítástechnika, komputer, computer, adat, adatfeldolgozás, adat feldolgozás, internet, szerver, 1997
Diana Schiepp demonstrates the world-wide data communication on an IBM Web Server 400 at the Internet Fair in Berlin on the 29th of May in 1997.
Vágólapra másolva!
Az ősszel érkező macOS Ventura már nem támogatja az ősi netkapcsolatot.
Vágólapra másolva!

A hazai internetezők oroszlánrésze csak hírből hallott a betárcsázós internetről, miután a vezetékes telefonvonalat és őrült hangokat hallató modemet használt internetre csatlakozási technológia a 90-es évek végén vált elérhetővé, a kétezres évek elején pedig le is váltotta a sokkal gyorsabb ADSL. Itthon csak az ADSL-es korszakban kezdett szélesebb körben terjedni az otthoni netkapcsolat.

Körülbelül így nézett ki a számítógépezés a betárcsázós internet korában, az 1997-es a fotón az IBM munkatársa egy Web Server 400 kiszolgálót demonstrál Forrás: AFP/Hubert Link

Ugyan a betárcsázós internet pályafutása jó másfél évtizede befejeződött, azonban jelenleg az összes modern számítógépes operációs rendszer támogatja, hiszen kevésbé szerencsés internetezők egy apró táborának még szüksége van rá.

Viszont a jelek szerint nem tart sokáig ez az állapot, az idén ősszel érkező macOS 13 Ventura újratervezett Beállítások alkalmazásában már nem található meg a betárcsázós netkapcsolat létrehozásának a lehetősége, ráadásul a héten kiadott negyedik bétájának a súgójából is eltűnt az ilyen típusú netkapcsolat beállításával foglalkozó rész.

A Macek betárcsázós nettől való búcsúja szerencsére keveseket fog érinteni, a technológiával az internetre csatlakozók globális száma nem ismert, de az Egyesült Államokban még 265 ezer háztartásban van használatban az 56 Kbps,

avagy 0,007 MB/s sebességű netkapcsolat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!