Magyar sikerekkel zárult az informatikai diákolimpia

neumann társaság ceoi 2022
CEOI 2022 magyar csapat
Vágólapra másolva!
A hazai csapat összes tagja érmet szerzett, hárman ugyanabban az iskolában tanulnak.
Vágólapra másolva!

A versenyen indult mind a négy magyar diákolimpikon éremmel tért haza az idén a horvátországi Varasdon zajlott Közép-Európai Informatikai Diákolimpiáról (CEOI), ahol tizenkét ország ötvenkét versenyzője mérte össze tudását. A magyar csapat három ezüst-, és egy bronzérmet szerzett a rangos regionális tanulmányi versenyen.

CEOI 2022 magyar csapat Forrás: Neumann Társaság

Bár a 2021-es CEOI szervezője is Horvátország volt, a pandémia negyedik hulláma miatt a tavalyi diákolimpia online zajlott, a kedvezőbb idei állapotok révén a szervező ország idén személyesen fogadta a csapatokat Varasdon (Varaždin). A regionális nemzetközi informatikai versenyen 12 ország képviseltette magát összesen 52 versenyzővel.

Az 1994 óta megrendezett CEOI esetében a 2022-es diákolimpián fordult elő harmadszor, hogy a magyar csapat minden tagja érmet szerzett. A CEOI 2022-n induló magyar diákolimpikonok és érmeik:

  • Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), ezüstérem
  • Németh Márton (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), ezüstérem
  • Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), ezüstérem
  • Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), bronzérem

A verseny teljes eredménylistáját ezen a linken lehet megtekinteni.

A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel a versenyre. Csapatvezetőjük Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke volt, a csapatvezető-helyettese dr. Németh Zsolt, az ELTE Informatika Karának adjunktusa.

Az idei CEOI remek gyakorlóterepnek bizonyult a magyar diákolimpikonok számára, egy hét múlva (augusztus 7-15. között.) pedig az idén Indonéziában zajló világverseny, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2022) alatt lehet majd szurkolni a magyar csapat tagjainak.

Az IOI középiskolások számára a legrangosabb versenyprogramozási megmérettetés: az idén Yogyakarta városában zajló esemény lebonyolításában mintegy hétszázan működnek közre, hiszen az IOI 2022-n 90 ország 357 diákja méri össze tudását fejlett algoritmikus gondolkodási készségeket igénylő komplex feladatok megoldásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!