Nagy digitális játékboltokat blokkolt Indonézia

e sport, e-sport, esport, elektronikus sport, verseny, számítógép, illusztráció
Vágólapra másolva!
A PayPal átmenetileg még elérhető, de keddtől az is újból eltűnhet.
Vágólapra másolva!

Jelentős határidő járt le július 27-én a durván 274 milliós lakosságú Indonéziában, a szigorú internetes tartalommoderációs törvény keretében az országban online szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak regisztrálniuk kellett a termékeiket egy kormányadatbázisba. A további működésükhöz szükséges licenc beszerzését elmulasztók országos szintű blokkolást kockáztatnak.

Napok óta nem érhető el Indiában többek közt a Steam, az Epic Games Store, az Origin Forrás: Shutterstock

A törvény szerint a regisztrált cégeknek a bejelentésük után sürgős esetben 4 órán belül el kell távolítaniuk az illegális vagy köznyugalmat megzavaró tartalmakat, míg a normál prioritású törlési kérelmek esetén 24 órájuk van a cselekvésre. Ezen túlmenően a törvény felhasználókról való információkérések kiszolgálására is kötelezi az online szolgáltatókat.

A megfelelő licenc beszerzésének elmaradása miatt az indonéz távközlési minisztérium nyolc szolgáltatás és termék blokkolását kezdte meg a határidő lejártával. Mind közül a legsúlyosabb a PayPal fizetési szolgáltatóé volt, bár a minisztérium átmenetileg öt napra feloldotta ezt, hogy a felhasználók ki tudják utalni a fiókjaikban tárolt pénzüket.

Viszont a PayPal azóta sem jelentkezett a licencért, így elméletileg keddtől újból elérhetetlenné fog válni.

Mellette a Yahoo keresőmotor, a Xandr reklámcég, továbbá a Steam, az Epic Games Store, és az Origin digitális játékboltok is felkerültek a blokkolólistára. Közülük köztudottan csak a Valve tulajdonában álló Steam kezdte meg regisztrációt, a játékboltja mellett ráadásul a vállalat ingyen játszható DOTA2 és Counter-Strike játékai specifikusan is felkerültek a feketelistára, noha ezek csak az amúgy is blokkolt Steam kliensprogramból indíthatóak el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!