Nagy bajban lehetnek az Intel Arc videókártyák

intel arc a750 limited edition videokártya grafikus kártya
Intel Arc A750 Limited Edition
Vágólapra másolva!
Nem kívánnak ezekkel szerelt asztali PC-ket forgalmazni a megszokott gyártók.
Vágólapra másolva!

Kevés jót lehet mondani jelenleg azt első generációs Intel Arc videókártyákról. A Kínában már piacra került Arc A380 alapján a Resizable BAR (ReBAR) funkciót támogató modern alaplapokban hardveresen jól működőnek tűnik az Alchemist kódnevű architektúrája, azonban a kiforratlan driverek miatt valós használati körülmények esetén gyakran masszívan alulteljesít.

Intel Arc A750 Limited Edition Forrás: Intel

A német Igor's Lab kiadvány házigazdája bennfentes európai forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy óriási bajban van a helyzet miatt az Intel. Elsőként is a cégnek nem volt könnyű gyártópartnereket találnia a videókártyák előállítására, pedig a kezdetektől fogva azt sugallta nekik, hogy az építsd magad piacon való forgalmazásuk helyett az előre összeállított számítógépek gyártóit vegyék velük célba.

Ez nem szokatlan elképzelés, azonban óriási probléma, hogy a megszokott számítógépgyártók részéről már az Arc A380 teljesítményének kitudódása előtt is csekély volt az érdeklődés a termékekkel szerelt PC-k forgalmazása iránt, részben mivel az AMD-től és az NVIDIA-tól eltérően az Intel mereven elzárkózik a különféle árgaranciák és egyéb előnyök termékekhez való biztosításától.

A helyzet drámaian súlyosbodott az elmúlt hónapokban, hiszen

  • egyrészt közismertté vált az Arc termékek driveres gyengesége,
  • másrészt óriási készletek halmozódtak fel az éveken át hiánycikk Radeon és GeForce termékekből,
  • harmadrészt a gyártók jelentős mennyiségű tőkéjét köti le az említett készleteken való ülés,
  • negyedrészt pedig a globális gazdasági nehézségek nem tesznek jót a dobozos videókártyák és a kulcsrakész számítógépek eladásainak.

Többféle körülmény miatt olyan helyzet állt elő, hogy a számítógépgyártóknak nincs kedvük további kockázatot és befektetést vállalva Radeon vagy GeForce helyett Intel Arc kártyákkal árulni a PC-iket. Mindeközben a kártyagyártók nem látják, hogy a számítógépgyártók nagy tételes megrendelései nélkül kinek tudnának eladni a gazdaságilag minimum kötelező mennyiségben Arc modelleket, és még az építsd magad piacra dobozos kártyákat forgalmazók részéről sem számíthatnak komoly érdeklődésre.

Óriási kérdés jelenleg, hogy egyáltalán ki és hogyan fog Intel Arc videókártyákat árulni a nemzetközi piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!