Betilthatják az olcsó kínai mobilokat Indiában

micromax canvas infinity android okostelefon
Micromax Canvas Infinity
Vágólapra másolva!
A kormány ezzel próbálhatja helyzetbe hozni a helyi mobilgyártókat.
Vágólapra másolva!

Precedens nélküli piaci beavatkozásra készülhet az indiai kormány, a helyi mobilgyártók védelme érdekében betilthatja, hogy a külföldi cégek 12 ezer rúpia, avagy ~58 ezer forint alatti árcímkéjű okostelefonokat forgalmazzanak az országban. A tiltás életbe lépése esetén ebben az árkategóriában csak indiai mobilgyártók készülékei volnának kaphatóak, a lépés nagy vesztesei a Xiaomi, a Realme, továbbá Transsion lennének.

Az indiai gyártóktól sem áll távol a nagyon olcsón sokat adó mobilok forgalmazása, de így is bajba kerültek a kínai riválisok miatt Forrás: Micromax

Az indiai piacon az idei második negyedévben eladott mobilok körülbelül harmada esett a 12 ezer rúpia alatti szegmensbe, a készülékek 80 százaléka pedig kínai márkáktól származott. Az indiai mobilgyártók szerint a drámai beavatkozásra azért van szükség, mert a kínai márkák veszteséggel árulják a készülékeiket, hogy tönkretegyék őket.

Állításuk szerint erre bizonyíték, hogy az óriási eladásaik ellenére a notórius márkák rutinszerűen veszteséget jelentenek az üzleti beszámolóikban, ami gazdaságilag racionális üzleti praktikák mellett érthetetlen. Az elmúlt időszakban az indiai adóhatóság a Xiaomi, az Oppo, és a Vivo helyi kirendeltségeinél is razziázott, az akcióknak több adócsalási és pénzmosási vád lett a vége.

A Lavahoz és MicroMaxhoz hasonló helyi gyártók nemrég az indiai mobilpiac felét uralták, ám az érthetetlenül olcsón árult kínai készülékek elmúlt években kezdődött beáramlásával szorult helyzetbe kerültek.

A tiltás esetleges életbe lépésének ideje nem tisztázott, ám a források szerint a színfalak mögött a kormány továbbra is tárgyal a kínai márkákkal, hogy például helyi ellátási láncok és az országból való export használatával járuljanak hozzá India gazdasági növekedéséhez, így nehéz tárgyalási pozícióban vannak az illetékesek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!