Leállította két mobilmárka eladásait a Nokia

OnePlus 10 Pro
Vágólapra másolva!
Csak a készletek erejéig kaphatóak Oppo és OnePlus mobilok Németországban.
Vágólapra másolva!

Az elektronikai vállalatok közti szabadalmi pereknek ritkán vannak látható hatásai a fogyasztókra, ám a kivétel erősíti a szabályt alapon pénteken a Nokia egy bírósági végzéssel leállítatta Németországban az Oppo, továbbá az annak almárkájaként létező OnePlus eladásait. Emiatt a helyi leánycégeik nem tudják az országba importált telefonjaikat értékesíteni a kereskedőknek, vagy közvetlenül a fogyasztóknak.

Nem tudni, hogy mikortól lesznek újból kaphatóak az Oppo és a OnePlus mobilok Németországban Forrás: OnePlus

A félreértések elkerülése végett az ügy felperese a távközlési berendezéseket tervező „igazi" Nokia, nem pedig a Nokia márkajelzésű telefonokat és tableteket tervező HMD Global. Az utóbbi egy teljesen különálló vállalat, és semmi köze sincs a jelenlegi ügyhöz.

A Nokia szerint az Oppo és a OnePlus duó bűne, hogy nem hajlandóak licencdíjat fizetni egyes 4G/5G jelek feldolgozásával kapcsolatos szabadalmai után, ezért kérte a készülékeik forgalmazásának azonnali betiltását a németországi perben. A bírónak nem kellett sokat mérlegelni a végzési kérelem elbírálásakor, az alperesek ugyanis megerősítették, hogy tényleg nem hajlandóak licencdíjakat fizetni a Nokiának, mivel állításuk szerint az irracionális összegeket próbál kisajtolni belőlük.

A Counterpoint piackutató cég szerint az idei második negyedévben Európában eladott okostelefonok olyan 2,1 százaléka volt Oppo, míg a OnePlus piaci részesedése elhanyagolható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!