Meghackelték a netes kakiküldő szolgáltatást

tej, tehén
Egy pohár langyos tej
Vágólapra másolva!
Csak 29 ezer rendelést adtak le rajta az elmúlt nyolc évben.
Vágólapra másolva!

A haszonállatok ürülékét tradicionális tárgyázásra szokás hasznosítani, azonban 2014-ben egy anonim üzletember új koncepcióval állt elő, az ígérete szerint az érdeklődők a ShitExpress netes szolgáltatásán keresztül a világ bármely pontjára küldhetnek egy doboz állati ürüléket a kedves ismerőseiknek.

A ShitExpress weblapja szerint jelenleg lóürülék és elefántürülék (!) küldhető, noha a többség jó eséllyel azt feltételezné, hogy leginkább szarvasmarha és sertés állhat rendelkezésre Forrás: Ulleo / Pixabay

A napokban egy közismert internetes hackerfórum tulajdonosa is úgy döntött, hogy próbát tesz a szolgáltatással, küld egy színes-szagos csomagot az ősellenségének tartott biztonsági kutatónak. Ezután ha már ott volt, akkor kíváncsiságból próbára tette a szolgáltatás biztonságát is, és bizony nem tartott sokáig, hogy a tulajdonába kerüljön a ShitExpress teljes adatbázisa.

A rendeléses adatbázisban 60 ezer bejegyzés volt, azonban ezekből ténylegesen csak 29 ezret fizettek ki a vevők. A rendeléshez nem kell regisztrálni a webhelyen, egy űrlap kitöltését követően a ShitExpress a megadott e-mail-címre küldi a számlát, az abban részletezett módokon lehet BitCoinnal vagy bankkártyával kifizetni a rendelést.

A jelek szerint a hacker csak a kiállított számla fogadására megadott e-mail-címeket és a küldeményekhez csatolni kívánt üzeneteket szivárogtatta ki, az ürülékes csomagok címzettjeinek nevei és címei elvileg nem kerültek napvilágra. Ennek megfelelően aki a széles körben használt e-mail-címe segítségével rendelt, az könnyen beazonosíthatóvá vált a kiszivárogtatott adatokból.

A ShitExpress javította a sebezhetőséget, és nem tartja nagy ügynek az adatok kilopását.

A csatolt üzenetek között sejthetően található mindenféle, ami egy efféle szolgáltatás közönségétől borítékolható.

  • „Gratulálunk, [név]! Tényleg egy emberi [...]darab vagy! Jutalmul mellékeltünk egy téged ábrázoló szobrot!"
  • „Rád emlékeztet, te félrelépő [...]!"
  • „Láttam ma egy csótányt, rád emlékeztetett. Eltapostam."
  • „Ezzel az ajándékkal kívánom kifejezni a személyes köszönetemet a kemény munkádért, egyben pedig szimbolizálja, hogy mit gondol rólad a csapatom. Nincs mit!"

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!