Semmittevésért kaptak milliárdokat a kriptobányászok

bitcoin pénz pénzügyi tudatosság kriptovaluta
A bitcoint egyre több illegális tevékenységhez is használják.
Vágólapra másolva!
Lekapcsolták a bányászgépeik egy részét, hogy ne legyen áramszünet.
Vágólapra másolva!

A kriptobányász-ipar már évek évek óta abszurd történetek kifogyhatatlan tárháza, a napokban a Texas államban ipari méretekben kriptovalutát bányászó Riot Blockchain leplezte le, hogy 9,5 millió dollár, közel 3,69 milliárd forint állami támogatás landolt nála.

Jókor kellett lekapcsolni a gépeket, amúgy is gyengélkedtek júliusban a kriptovaluták Fotó: 123RF

Az összeget az áramszámlájából írhatja le, és azért kapta meg az adófizetők dollárjait, mert a júliusi hőség által kiváltott csúcsfogyasztás idején lekapcsolta a bányászgépeinek egy részét, ezzel segítve az áramkimaradások megakadályozását.

A más kriptobányász cégek által is támogatott akció sikeres volt, a texasiak megúszták néhány az angolban „brownout"-nak nevezett, komoly hálózati feszültségeséses incidenssel a júliusi kánikulát. A jelenség onnan kapta nevét, hogy a klasszikus izzók a szokásos fényük helyett gyengébben és barnásabban világítanak a névlegesen megköveteltnél alacsonyabb feszültség miatt.

Texas tavaly már szerepelt az áramproblémái miatt a nemzetközi sajtóban, 2021 februárjában az Uri téli vihar az összeomlás szélére sodorta az infrastruktúráját: a váratlan mínuszok által generált fűtési igény miatt drámaian kilőtt a fogyasztás, miközben megbosszulta magát a téliesítetlenség, a viharkárok pedig már csak feltették a pontot az i-re. A fogyasztók legrosszabbul járt része négy napra áram nélkül marad, az állam 246 halálesetet hozott közvetlenül összefüggésbe a káosszal, az áldozatok 60 százaléka kihűlt. Mára műszaki lépések történtek a probléma megakadályozása érdekében, az idén februári nagy hidegben állta a strapát a hálózat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!