Elnöki kegyelmet kapott a Samsung elítélt vezetője, hogy segítsen az országának

Vágólapra másolva!
Elnöki kegyelmet kapott a Samsung volt alelnöke, de facto vezetője. Bár eddig is ő irányította a céget a háttérből, a kegyelemnek köszönhetően hivatalosan is visszatérhet a Samsung vezetőségébe.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea elnöke, Jun Szogjol elnöki kegyelemben részesítette Li Dzse Jongot, a Samsung vállalatcsoport korábbi vezetőjét. Az úriember a Samsungot alapító dinasztia leszármazottja és örököse, azonban korábban korrupció miatt ült bíróság elé, majd 2021 elején 30 hónapos börtönbüntetésre ítélték.

Dél-Korea kormánya azonban úgy gondolja, hogy a közelgő válságban számos tapasztalt veterán óriásvállalati vezetőre szükség lesz, így az ország sorsának érdekében kegyelmet kapott.

Li Dzse Jong ugyan korábban papíron csak a Samsung alelnöke volt, valójában a háttérből ő irányította a vállalatcsoportot. A vezetőt 18 hónap után feltételesen szabadlábra helyezték, és innentől kezdve továbbra is ő mozgatta a szálakat az óriáscégnél, valójában a szabadon engedésének feltételei hivatalosan korlátozták bizonyos pozíciók elfoglalásában.

Forrás: Gizchina

Az elnöki kegyelem tehát ebből a szempontból inkább szimbolikus, viszont lehetővé tesz azt, hogy Li Dzse Jong újra formálisan is részt vehessen a Samsung vezetésében.

"Egyre sürgetőbbé válik, hogy legyőzzük a nemzetet érintő gazdasági krízist, így nagyon gondosan kiválasztottunk néhány olyan gazdasági vezetőt, akik aktív technológiai befektetésekkel és munkahelyteremtéssel képesek belendíteni az ország növekedését" - indokolta a döntést Hang Dong Hoon igazságügyi miniszter.

A helyzet azért is érdekes, mert Li Dzse Jong ellen folyamatban van még egy per költségvetési csalás és részvénymanipuláció miatt, így ha ebben ítélet születik, könnyen lehet, hogy a frissen kegyelmet kapott cégvezető újra börtönbe kerültek.

Li Dzse Jong egyébként megköszönte az elnöki kegyelmet, és úgy nyilatkozott, hogy keményen fog dolgozni az országa érdekében.