Meghackelték a John Deere traktorokat

John Deere 9620RX traktor
Vágólapra másolva!
Ez utat nyithat a gazdálkodók számára a nem szakszervizes javításukra.
Vágólapra másolva!

A régi szép időkben a traktoraikért egy vagyont kiadott gazdálkodók számára magától értetődő volt a gépeik önálló karbantartása és javítgatása, vagy legalábbis bármikor hívhattak hozzájuk szabadúszó szerelőt. A John Deere esetében ez már nagyon régóta nem így van, a termékei házilag szándékosan javíthatatlanok, agresszíven próbálja kényszeríteni a szakszervizes javíttatásukra a gazdákat.

Mindent megtesz a John Deere, hogy a termékeit csak szakszervizben lehessen javíttatni Forrás: deere.hu

Ez nem csak pótalkatrészek megvonásával történik, a traktorok fedélzeti számítógépében is jóvá kell hagyni a betett pótalkatrészek használatát, különben a gépek megtagadják a működést. Mindezek tetejébe nemrég kiderült, hogy mobilnetes kapcsolattal a cég képes távolról letiltani a termékeinek működését, ami nem kifejezetten bizalomgerjesztő a gazdálkodók számára.

A John Deere szerint az üzleti lépései a vevők érdekeit szolgálják, ők nem kompetensek a javításban, sőt: még olyan védekezéssel is előállt, hogy a vevők megvásárlás helyett valójában csak licencelik tőle a traktorokat. A céggel szemben kritikus gazdálkodók nonszensznek tartják az érveit, Észak-Amerikában és Európában is hadjáratot folytatnak a gépeik javításának jogáért, a lobbizási kísérleteiket a gyártó pénzt nem kímélve próbálja gáncsolni.

Most végre kaptak egy jó hírt az érintett gazdák, a neves Defcon biztonsági konferencián egy Sick Codes néven futó illető prezentálta a John Deere traktorok hackelését: rendszergazdai jogosultságot szerzett a cég által használt fedélzeti számítógépen, így teljesen ki tudta iktatni a pótalkatrészek szoftveres aktiválását is, végső simításként pedig moddolt DOOM-ot futtatott a hardveren.

A hackelés fizikai hozzáférést igényel a fedélzeti számítógéphez, jelenleg a folyamat egyszerűsítésén dolgozik, hogy valóban bárki képes legyen könnyedén kiütni a traktorának védelmét.

A John Deere érdemben kívánta kommentálni az ügyet, állítása szerint bő 300 informatikai specialista dolgozik a vállalatnál, és a jövőben is mindent megtesz az ügyfeleinek és a világ élelmiszerellátási láncainak védelme érdekében. Ez feltehetően azt jelenti, hogy macska-egér harcot kíván folytatni: javítgatni fogja a Sick Codes által megtalált sérülékenységeket, hogy a gazdálkodók ne hackelhessék meg a traktoraik szoftvereit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!