Iskolai számítógépek lettek az androidos kalózkütyükből

Happy hipster gen z teen girl with pink hair watching tv eating chips in bed. Happy hipster gen z teen girl with pink hair watching tv movie series sitting in bed, holding remote control, eating chips snack in bed. Teenager relaxing watching television re
Vágólapra másolva!
Megsemmisítés helyett hasznosítanák a lefoglalt streamelő dobozokat a brazilok.
Vágólapra másolva!

Jól hangzó kezdeményezésről számolt be a mozgóképes tartalmak kalózkodása ellen is küzdő brazil filmügynökség, beszámolója szerint egy kísérleti projekt keretében a megsemmisítésük helyett hasznosítani próbálják a rendőrség és egyéb hatóságok által lefoglalt „kalózdobozokat".

Lassan emberemlékezet óta Dunát lehet rekeszteni az androidos kalózdobozokkal Forrás: Amazon

A kérdéses kütyük az elmúlt olyan öt évben váltak világszerte népszerűvé, tévére dugható androidos miniszámítógépekről van szó, amelyeket a gyártóik kalóz tartalmak könnyű elérésére kitalált szoftverekkel telepítenek elő. Az eszközökkel a vevők bármiféle hozzáértés nélkül streamelhetnek az interneten keresztül filmeket és sorozatokat, akár tévéadásokat is nézhetnek velük ingyen.

Az ügynökség szerint 2020-ban és 2021-ben összesen 1,5 millió kalóz dobozt foglaltak le Brazíliában, ezek becsült piaci értéke olyan 150 millió dollár, mai árfolyamon 61,34 milliárd forint. Az elképesztő érték gondolkodásra készítette az illetékeseket, hogy a megsemmisítésük helyett talán lehetne valami értelmesre is használni az eszközöket, így kutatókkal együttműködve mostanra 800 darabot átalakítottak általános célú számítógépekké, ezeket iskolák kapták meg ingyen.

További projektek keretében az eszközök egy része rendőrautókba került a fedélzeti kamera lelkeként, másokat kórházakban használnak a várakozó betegek számának követésére, de éppen a mezőgazdaságban is bevethetőnek bizonyultak a kártevők figyelésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!