Lassan diszkó lesz a mobilozók miatt a zebráknál

Texting Smart Phone Beautiful Text Message Wireless Technology Real People Using Phone Toothy Smile Text Messaging Portrait Women Females Comfortable Copy Space Beauty In Nature Surfing the Net City Life Facial Expression Youth Culture 20-29 Years Young A
Teen using a phone
Vágólapra másolva!
Hongkongban is próbálják rávetíteni a közlekedési lámpák fényét a járdára.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok széles körű elterjedése óta folyamatosan problémát jelentenek a séta közben a környezetükről teljesen megfeledkezve mobilozók, az önveszélyes és közveszélyes mutatvány akár halállal is végződhet. A probléma Hongkongot sem kerülte el, idén már hét gyalogos halt meg zebráknál, ebből négy esetben azért, mert nem vették észre az irányítólámpa vörös jelzését, nem néztek körbe az úttestre való lelépés előtt.

Séta közben célszerű előre nézni, az eleséstől az elgázolásig bármi megtörténhet a környezetükre nem figyelő gyalogosokkal Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

Emiatt a hongkongi illetékesek most jó néhány gyalogátkelőhelyen új módon próbálják felhívni a mobilozásba teljes belefeledkezett járókelők figyelmét a vörös lámpajelzésre: erős fényű LED világítótestekkel rávetítik azt a gyalogátkelőhely előtti betonra, a remények szerint így a lefelé néző gyalogosok is észreveszik.

A mostani féléves teszt egyelőre csak négy helyszínen vette kezdetét, a tapasztalatok alapján dől majd el, hogy van-e értelme széles körben bevezetni a járdaszegély megvilágítását a gyalogátkelőhelyeknél. A megoldás potenciális hátulütője, hogy a jelzéshez hozzászokott mobilozók elkezdhetik magától értetődőnek venni az extra kivilágítás meglétét, így a plusz lámpákkal nem rendelkező zebráknál azt hihetik a hiányában, hogy zöld a lámpa jelzése.

A gyalogátkelőhelyek jelzéseinek úttestre való kivilágítása nem új koncepció, az elmúlt években már a világ számos pontján foglalkozni kellett az ötlettel, Hongkong csak a legújabb a sorban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!