Zöld bérléssel lesznek elérhetőek a Nokia mobilok

nokia xr20 strapamobil
Nokia XR20
Vágólapra másolva!
Azt szeretné a gyártó, ha az ügyfelek minél tovább megtartanák a mobiljaikat.
Vágólapra másolva!

Régóta beszélnek az elektronikai gyártók az állítólagosan zöld és fenntartható kezdeményezéseikről, ám az ügyfelek ezekből közvetlenül biztosan nem érzékelnek sokat. Sőt, javarészt csak annyi történt az elmúlt években, hogy egyre nehezebben javíthatóvá váltak a kütyüik, még a telefonok akkucseréjéből is sikerült drága és szervizt igénylő bonyodalmat kreálniuk, pedig nem is olyan régen magától értetődő volt az otthoni akkucsere lehetősége.

A strapabíró Nokia XR20 lesz a Circular programban elérhető egyik első készülék Forrás: HMD Global

A Nokia márkájú okostelefonokat gyártó HMD Global váratlan bejelentéssel érkezett az IFA 2022 kiállításra, állítása szerint újradefiniálná a telefonbirtoklást a környezetbarát Circular szolgáltatásával. Ennek keretében a megvásárlásuk helyett az ügyfelek közvetlenül bérelhetik a mobilokat a vállalattól, három hónapnyi hűségidőt követően bármikor felmondható lesz a bérleti szerződés.

A lízingprogram attól környezetbarát, hogy az ügyfelek minden hónapban környezetvédelmi vagy humanitárius tevékenységekre elköthető Seed pontokat kapnak, ráadásul minél tovább tartják meg a bérelt készüléket, annál több szétosztható pont üti a markukat.

A gyártó azt szeretné, hogy az ügyfelek a lehető legtovább tartsák meg a bérelt mobiljaikat.

A kapott pontokkal többek közt faültetést, szemétgyűjtést, vagy jótékonysági tevékenységeket tudnak szponzorálni az előfizetők, első körben az Unconnected, az Ecologi, továbbá a Clear Rivers szervezetek lesznek támogathatóak. A beváltott pontok után a HMD anyagi támogatást utal a havidíjból a kedvezményezettek számára.

Még nem világos, hogy miként történik a pontok osztogatása, de a HMD szerint egyetlen kapott pontból 17 fát tud ültetni az Ecologi.

A bérlőprogram keretében idővel visszaadott készülékekkel a körülményektől függően több minden történhet: használtként újból forgalomba kerülhetnek, jótékonysági szervezetek kaphatják meg azokat, vagy épp újrahasznosítást szem előtt tartó megsemmisítésben részesülhetnek.

Az Egyesült Királyságban és Németországban debütáló, majd később további országokban is elérhetővé váló Circular bérlőszolgáltatásban első körben négy eszköz lesz elérhető, a Nokia XR20 mobil, a Nokia T10 LTE tablet, továbbá a frissen bejelentett X30 5G és G60 5G telefonok; az utóbbiak a környezetbarát csomagolásuk mellett újrahasznosított alumíniumot és műanyagok tartalmaznak.

Díjakat csak a meglévő készülékekhez közölt a HMD, a briteknél az XR20 havi 20 fontért (9200 forintért), míg a T10 táblagép 10 fontért (4600 forintért) lesz bérelhető, plusz mindkettő esetében ki kell majd fizetni 30 font (14 ezer forint) egyszeri beállítási költséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!